EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия: Валежи навредиха на ключови култури

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия: Валежи навредиха на ключови култури

mail11:45 | 13.10.2022прегледи 589 коментарикоментари 0


Обилните валежи в Индия нанесоха щети на ключови летни култури като ориз, соя, памук, варива и зеленчуци точно преди прибиране на реколтата, което може да доведе до сериозно поскъпване на храните в третата по големина икономика в Азия, казаха фермери, търговци и служители от индустрията, цитирани от Ройтерс.

По-високите цени на храните могат да накарат Ню Делхи да наложи допълнителни ограничения върху износа на хранителни стоки като ориз, пшеница и захар и евентуално да принуди Централната банка на Индия отново да повиши лихвените проценти.

"Имаше толкова много валежи през последната една седмица, че сега можем да видим кълнове от оризовите семена", каза Нарендра Шукла, 36-годишен фермер от Барабанки в щата Утар Прадеш.

Цялата реколта от оризови култури, която можеше да бъде събрана за две седмици, е била повалена и сега Шукла чака времето да се проясни, за да може да завърши задачата и да засади картофи.

През първите десет дни на октомври северният щат Утар Прадеш, вторият по големина производител на ориз в страната, е регистрирал 500 процента повече валежи от нормалното.

Съседните Мадхя Прадеш, Западен Бенгал, Хариана и Раджастан също са преживели обилни валежи, които са нанесли щети на посевите през лятото, коментираха дилъри.

Това може да доведе до намаляване на добивите и влошаване на качеството на реколтата, тъй като културите са били готови за събиране, сподели Хариш Галипели, директор на "Ай Ел Ей Комодитис Индия" (ILA Commodities India), която търгува със селскостопански стоки.

Индийските фермери обикновено засаждат летни култури през юни-юли с началото на мусонните дъждове, като прибирането на реколтата започва от средата на септември.

Но тази година цикълът беше забавен от по-слабите валежи през юни и докато посевите станат готови за прибиране, област с ниско налягане донесе обилни валежи в северозападните и източните части на страната и забави края на югозападния мусон.

В северните и източните райони се очакват обилни валежи през първата половина на тази седмица, докато в Южна Индия може да има валежи над средните през втората половина, каза високопоставен служител от държавната индийска метеорологична служба.

Щетите по реколтата вероятно ще тласнат още по-голямо увеличение цени на храните, заяви базиран в Мумбай търговец на световна търговска фирма. "Правителството и Централната банка на Индия са подложени на натиск да намалят инфлацията. Ревизията надолу в броя на продукцията от култури означава повече и продължителни ограничения на износа", допълни той.

Централната банка на Индия вече повиши своя референтен репо лихвен процент със 190 базисни пункта тази година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg