EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индийските домакинства спестяват по-малко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индийските домакинства спестяват по-малко

mail18:45 | 24.10.2023прегледи 614 коментарикоментари 0


Индийските домакинства спестяват по-малко, отколкото през последния половин век. Според Резервната банка на Индия нетните спестявания на домакинствата през 2022-23 г. (индийската финансова година се провежда от април до март), са били само 5,1% от БВП, пише Bloomberg.

Това е спад от 8% от БВП през 2019-20 г. и 11.5% през годината на пандемията. Това са нива, които не сме виждали от петролната криза през 70-те години. Дълговата тежест на индийците също се увеличава. Финансовите задължения на домакинствата нараснаха рязко до 5,8% от БВП през последната финансова година. Съотношението е било 3,8% през предходната година. Ако една страна не спестява, тя не расте.

МВФ очаква икономиката на Индия да нарасне с 6,1% през 2023 г., по-бързо от повечето други големи икономики. Данните обаче показват, че индийските стойности са неустойчиви. Те се задвижват от задлъжняло потребление на домакинствата и правителствени инвестиции. Нито една от двете не може да бъде основа на дългосрочна стратегия за растеж на Индия.

В годините на бум в началото на 2000-те години, когато Индия нараства почти толкова бързо, колкото Китай, инвестициите от компании, оптимистични за дългосрочните перспективи на страната, стимулират разширяването ѝ. Това е подкрепено от приличен процент на спестявания и правителство, което постепенно намалява първичния си дефицит - фискалния дефицит минус спестяванията по лихвите. Тази цифра е в излишък, когато финансовата криза удари.

Ако Индия иска да поддържа своите световни темпове на растеж, частните корпоративни инвестиции трябва да се възстановят до нивата от 2000-те години. За да се обърне това устойчиво забавяне, трябва да се случат две неща.

Първо, правителството трябва да спре да взима най-големия дял от намаляващите спестявания на индийските домакинства, така че повече капитал да е на разположение на достъпна цена за фирмите.

Второ, то трябва да увери частните компании, че е безопасно да инвестират в Индия.

Про-бизнес риториката от страна на чиновниците последователно е подкопавана от политизирането на събирането и прилагането на данъците, от по-сложни форми на данъчно спазване и от безразсъдното разширяване на регулирането.

Високите тарифи, предназначени да стимулират местното производство, вместо това убеждават местните доставчици, че няма да могат да участват в глобалните вериги за създаване на стойност. В продължение на десетилетие растежът на Индия се задвижва от потребителите и бюрократите. Моделът е изчерпал своята роля и е време правителството да се отдръпне и да остави частния сектор да поеме ръководството.

Източник: Bloomberg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg