EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индиец е най-богатият човек в Азия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индиец е най-богатият човек в Азия

mail11:04 | 08.01.2024прегледи 490 коментарикоментари 0


Индийският магнат Гаутам Адани отново е станал най-богатият човек в Азия, според индекса на Блумбърг на милиардерите в света, цитиран от Франс прес. Това се случва година след отправените му обвинения в манипулиране на пазарите, които доведоха до срив на акциите на конгломерата му.

Състоянието на Адани е нараснало с около 7,7 милиарда долара тази седмица, за да достигне 97,6 милиарда долара, с което изпреварва друг индийски магнат Мукеш Амбани, според индекса на Блумбърг.

Двамата индийци се нареждат съответно на 12-то и 13-о място сред най-богатите хора в света, сочи индексът.

Пазарната капитализация на семейния конгломерат "Адани" (Adani) се срина с над 150 милиарда долара след публикуването на шокиращ доклад на американската инвестиционна компания "Хинденбърг рисърч" (Hindenburg Research), която го обвинява в "позорна" измама по отношение на компаниите.

Личното богатство на самия Адани, който в края на януари 2023 г., е бил третият най-богат човек в света след американеца Илон Мъск и французина Бернар Арно, според "Форбс", се е сринало с около 80 милиарда долара.

Основателят на конгломерата "Адани" и компанията му са компенсирали оттогава голяма част от загубите, като в същото време и общественият интерес към скандала е затихнал.

Акциите на борсата на отделните компании в конгломерата "Адани" се повишиха тази седмица, след като Индийският върховен съд отхвърли искането за по-подробно разследване във връзка с обвиненията по случая "Хинденбърг", заявявайки, че проведените до този момент разследвания от регулаторните органи за пазарите са достатъчни.

"Хинденбърг", инвестиционен посредник, специализиран в късите продажби, не се задоволява само да проследява корпоративни злоупотреби, но печели пари и като залага на спада на акциите им, отбелязва АФП.

"Адани" отхвърли обвиненията в измама в доклада, като ги определи миналата година като "умишлен опит" да се навреди на имиджа на конгломерата в полза на занимаващите се с къси продажби.

Преди публикуването на доклада акциите на конгломерата "Адани", който оперира в ключови сектори като добива на въглища, възобновяемите енергии, пристанищата и летищата, са скочили главоломно, което е позволило финансирането на експанзията му до януари 2023 г./БТА


Тагове: богати, Азия, Индия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg