EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Индексът на цени при производител намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индексът на цени при производител намалява

mail17:32 | 06.07.2017прегледи 5364 коментарикоментари 0


Общият индекс на цените на производител през май 2017 г. намалява с 1.2% спрямо предходния месец, показват данните на НСИ. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1.6%, в добивната промишленост - с 1.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост  се наблюдава при производството на основни метали - с 3.4%, и при производството на химични продукти - с 1.1%, а увеличение е регистрирано при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.0%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.5%.

Общият индекс на цените на производител през май 2017 г. нараства с 3.9% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 5.2%, в преработващата промишленост - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 13.3%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 6.1%, и при производството на електрически съоръжения - с 3.8%, а намаление е регистрирано при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.5%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2017 г. е с 0.5% под равнището от предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0.9%, и в преработващата промишленост - с 0.8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение с 0.1%.

В преработващата промишленост  намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 1.7%, и при производството на химични продукти - с 1.0%, а увеличение е отчетено при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.6%, и при производството на хранителни продукти - с 0.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2017 г. нараства с 3.5% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 9.7%, в преработващата промишленост - с 3.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо май 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 15.2%, производството на електрически съоръжения - с 3.8%, производството на тютюневи изделия - с 3.0%. Намаление на цените се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.5%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.4%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през май 2017 г. намалява с 2.6% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост  е отчетен спад на цените с 2.5%. По-съществено намаление спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 3.7%, при производството на химични продукти и при производството на превозни средства, без автомобили - по 1.2%, а увеличение е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.3%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на изделия от каучук и пластмаси - по 1.1%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през май 2017 г. нараства с 4.5% в сравнение със същия месец на 2016 година.

В преработващата промишленост увеличението на цените на производител през май 2017 г. е с 5.0% спрямо май 2016 година. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 12.9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8.6%. Намаление на цените се наблюдава при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.7%.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg