EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Индекс на промишленото производство, март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индекс на промишленото производство, март

mail18:01 | 15.05.2019прегледи 565 коментарикоментари 0


По предварителни данни през март 2019 г. сезонно изгладеният[1] индекс на промишленото производство[2] намалява с 0.9% в сравнение с февруари 2019 година, по данни на НСИ.

През март 2019 г. при календарно изгладения индекс[3] на промишленото производство е регистриран ръст от 2.8% спрямо съответния месец на 2018 година.

Месечни изменения

През март 2019 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 10.9%, и в преработващата промишленост - с 1.2%, а увеличение - в  производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.0%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12.2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване  - с 11.8%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - със 7.1%. По-съществено увеличение е регистрирано при: производството на тютюневи изделия - с 12.5%, производството на облекло и производството на изделия от други неметални минерални суровини - по 2.8%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на индекса на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 5.5%, и в добивната промишленост - с 2.0%, а спад - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.6%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 34.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини  - с 20.4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 15.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 15.2%. Най-голямо намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 27.0%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7.0%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 6.9%, производството на мебели - с 6.0%.


[1] Сезонното изглаждане е статистически метод за отстраняване на сезонния компонент на времевия ред.

[2] Месечните индекси на производството измерват измененията в произведената продукция на промишлените предприятия. Тази информация е подходяща за проследяване на текущото икономическо развитие и за краткосрочни прогнози. Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Индексите на промишленото производство се изчисляват при постоянна база чрез претегляне със структурата на добавената стойност по факторни разходи.

[3] Календарното изглаждане представлява отстраняване на вариациите в месечните данни, дължащи се на различния брой календарни и работни дни в месеците, на националните празници, както и на наличието на екстремни стойности (например наличието на повече неработни дни през май може да допринесе за спад на производството в някои дейности).    

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955