EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Инвестиция +3,6 млн. лв. в лаборатория на ЦЕРБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестиция +3,6 млн. лв. в лаборатория на ЦЕРБ

mail15:03 | 28.02.2017прегледи 9718 коментарикоментари 0


Зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков откри модерна лаборатория в Централна енергоремонтна база ЕАД (ЦЕРБ)  в София. Лабораторията е оборудвана с първата в България импулсна система от ново поколение за изпитване с инпулсно и комутационно напрежение. Инвестицията на ЦЕРБ за изграждане на лабораторията и въвеждане в експлоатация е 3 555 000 лв.

По време на събитието бе направена демонстрация как работи съоръжението, като за тази цел беше показано изпитване на проходен изолатор високо напрежение. Импулсният генератор симулира напрежение, което се появява при удар от мълния и е съпроводено от същия силен звук, около 130 dB (децибела).

С импулсния генератор в лабораторията ще бъдат изпитвани съоръжения за високо напрежение до 400 kV (киловолта). Такива са например високоволтови кабели, както и съоръжения на открито, изложени пряко на риск от мълнии - трансформатори, изолатори, прекъсвачи и др. Те са част от електроразпределителната мрежа и от оборудването на електрически централи и подстанции. Целта на изпитването е да потвърди надеждността на съоръженията при пренапрежения, получени при превключване (комутация) в системата или от мълния.

Според европейски стандарти, въведени и в България, е препоръчително преди монтиране на ново или основно ремонтирано съоръжение, същото да бъде изпитано с импулсно напрежение. Досега практиката е съоръженията, които трябва да бъдат тествани, да се изпращат в чужбина, което е свързано с повече разходи и време.

Генераторът притежава иновативна патентована система за свързване с изпитвания обект. Благодарение на дизайна си има ниска индуктивност, което позволява изпитването на обекти с големи капацитети. Изследванията се извършватот специално обучени за целта инженери.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097