EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвестиционен кредит от ОББ за фотоволтаични инсталации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестиционен кредит от ОББ за фотоволтаични инсталации

mail09:57 | 19.12.2023прегледи 3448 коментарикоментари 0


Обединена българска банка предлага инвестиционен кредит за изграждане или покупка на фотоволтаични инсталации, насочен към бизнес клиентите с годишен оборот до 2 млн. лв. Инвестицията е за изграждане или покупка на фотоволтаична инсталация до 500 kW мощност за производство на електроенергия без ограничение в начина на използване на произведената електрическа енергия - за собствено потребление и/или продажба. Процентът на финансиране е висок - до 90% от стойността (без ДДС) на проекта или до 100% от стойността (без ДДС) на проекта  при участие в грантови програми на ЕС. 

Максималният размер на инвестиционния кредит е до 600 000 лева/300 000 евро, като има възможност за ползване на европейски гаранционни инструменти. Кредитополучатели могат да бъдат както юридически лица, регистрирани съгласно българското законодателство, така и лица упражняващи свободни професии и земеделски производители, с годишен оборот до 2 млн. лв. Изискването е да имат минимум 18 месеца активна бизнес дейност. 

Срокът за изплащане на кредита е до 120 месеца с възможност за гратисен период до 9 месеца и погасяване на равни месечни вноски по главница и съответната за периода лихва върху остатъка по главницата.

Допустимо обезпечение е фотоволтаичната инсталация, предмет на финансирането, но също и недвижим имот, машини, превозни средства, вземания, финансови активи, капиталови субсидии по програма, финансови инструменти по гаранция.

По отношение на лихвите е заложен променлив годишен лихвен процент, формиран от краткосрочен лихвен процент по статистика на БНБ (за кредити в лева), респективно 1-месечен EURIBOR (за кредити в евро) и фиксирана надбавка, определена индивидуално в зависимост от размера, валутата, срока и обезпечението по искания кредит, както и от рисковия профил на клиента. Таксите са определени съгласно Тарифата за такси и комисиони на банката за бизнес клиенти и договора за кредит. При обезпечените кредити има и съпътстващи разходи, свързани със застраховката и учредяването на обезпечението - за изготвяне на пазарна оценка, учредяване на ипотека или залог, издаване на удостоверения и други.

Удобство е, че може да бъде изпратено онлайн запитване за инвестиционния кредит през официалния сайт на банката. 

Когато става дума за сериозна инвестиция като фотоволтаична инсталация, е добра идея да се посети някой от специализираните микро бизнес центрове на банката в следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Хасково, Плевен, Стара Загора, Пазарджик, Велико Търново, Добрич, Сливен, Благоевград и Враца. Микро бизнес центровете в цялата страна предлагат индивидуален подход, бързина и експертиза. 

Съдържание от ОББ


Снимка: Pixabay.com


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037