EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвестиции от €2,2 млрд. тръгват към Западните Балкани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестиции от €2,2 млрд. тръгват към Западните Балкани

mail13:18 | 10.12.2009прегледи 573 коментарикоментари 0


Водещите европейски финансови институции стартираха в Брюксел Инвестиционна рамка за Западните Балкани, която предвижда финансиране на приоритетни проекти в държавите от региона, предаде македонската агенция МИА.
Зад тази инициатива стоят Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие към Съвета на Европа с подкрепата на всички страни членки на Европейския съюз.
Целта е да се привлекат и координират различни източници на финансови средства за проекти от приоритетните области, с което ще се подпомогнат икономическото развитие и процесите на евроинтеграция на страните от региона.
Освен за инфраструктурни проекти, включително и за социалната инфраструктура, Инвестиционната рамка включва и финансова подкрепа за малки и средни предприятия, проекти за енергийна ефективност, както и проекти в други области.
На своята първа среща управителният комитет на Инвестиционната рамка за Западните Балкани реши да отпусне 26 млн. евро под форма на безвъзмездна помощ, които са предназначени за техническа подкрепа на 26 проекта в региона в различни области. Очаква се инициативата да привлече около 2,2 млрд. евро заеми от международните финансови институции, а безвъзмездните помощи ще допринесат за финансиране на подготвителните етапи и внедряването на приоритетните проекти в Македония, Албания, Босна, Хърватия, Косово, Черна гора и Сърбия.
Трите банки инициаторки на Инвестиционната рамка се задължиха да предоставят на разположение един милиард евро за заеми, а Европейската централна банка ще подкрепи кредитирането на социални проекти в страните от региона.
По повод инициативата за Инвестиционна рамка за Западните Балкани еврокомисарят по разширяването Оли Рен каза, че в "трудни времена  процесът на раширяване на ЕС предлага опора за стабилността  на страните от Западните Балкани. Съюзът подкрепя региона и иска да му помогне да смекчи последиците от икономическата криза".
Инвестиционната рамка според него е "демонстрация на общите усилия за подкрепа на интеграцията и икономическото възстановяване на региона".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg