EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвестиции в стратегически сектори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестиции в стратегически сектори

mail16:09 | 19.10.2023прегледи 396 коментарикоментари 0


Защо ЕС трябва да инвестира в технологии


Една от основните стратегически цели на ЕС е да засили конкурентоспособността на европейската икономика, като насърчи нейния преход към зелените и цифровите технологии. Промишлеността в ЕС обаче се сблъсква с предизвикателства като висока инфлация, недостиг на работна ръка, прекъсвания на веригата за доставки, нарастващи лихвени проценти и драстична промяна в цените на енергията.

Освен това глобалната конкуренция нараства, особено в ключови области като изкуствения интелект, 5G, полупроводници, зелени технологии и биотехнологии.

Точно затова ЕС трябва да насочи своето финансиране към инвестиционните нужди на важните индустрии.

Какво представлява Платформата за стратегически технологии за Европа


През юни 2023 г. Европейската комисия представи предложение за промени в дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г. Част от пакета е предложение за създаването на Платформа за стратегически технологии за Европа (STEP). Платформата е инструмент за развитие на технологии, които са от значение за зеления и цифров преход и за стратегическия суверенитет на ЕС.

Платформата ще има за цел да увеличи производствения капацитет в цифровите технологии (напр. микроелектроника, облачни изчисления, изкуствен интелект, киберсигурност, 5G и др.), чистите технологии (напр. възобновяема енергия, съхранение на електричество и топлина, възобновяеми горива от небиологичен произход, устойчиви алтернативни горива и т.н.) и биотехнологиите (напр. биомолекули, фармацевтични продукти, медицински технологии и т.н.). Друга цел ще бъде укрепване на връзките с доставчици и дистрибутори и преодоляване на недостига на работна ръка и умения в тези сектори.

Как ще работи Платформата за стратегически технологии за Европа


Предложението на Комисията предвижда пренасочване на средства по съществуващи програми на ЕС, както и допълнителни 10 милиарда евро за укрепване на някои програми (инвестиционната програма InvestEU, програмата за научни изследвания „Хоризонт Европа“, Фонда за иновации и Европейския фонд за отбрана).

160 милиарда евро може да бъде общият размер на инвестициите в ключови индустрии в ЕС благодарение на Платформата за стратегически технологии за Европа (STEP)

 
Нов знак за качество на ЕС, наречен „печат за суверенитет", ще бъде присъждан на висококачествени проекти, допринасящи за целите на инициативата. Това трябва да даде на проектите повече видимост и да привлече публични и частни инвестиции.

Какво предлагат евродепутатите


През октомври 2023 г. парламентарните комисии по промишленост и бюджети приеха доклад за създаването на Платформата за стратегически технологии за Европа.

Евродепутатите желаят да засилят инициативата, така че индустрията в ЕС да получи още повече подкрепа. Техните предложения включват:
 

  • предоставяне на още 3 милиарда евро в допълнение към предложените 10 милиарда евро, с което новите средства за платформата достигат 13 милиарда евро;
  • по-тясно свързване на правилата за платформата с други законодателни актове, насочени към повишаване на промишлената конкурентоспособност - законодателния акт за промишленост с нулеви емисии и законодателния акт за критично важните суровини;
  • създаване на комитет, който да работи за реализирането на инициативата.
  • Европейската комисия ще трябва да извърши оценка до 2025 г. дали е нужно създаването на пълноценен фонд за суверенитет в подкрепа на стратегически индустрии, който да бъде включен в следващия дългосрочен бюджет на ЕС след 2027 г.

„STEP беше предвидено да бъде новият Европейски фонд за суверенитет, но не е“, каза водещият евродепутат по темата от парламентарната комисия по промишленост Кристиан Елер (ЕНП, Германия). „Ние значително подобрихме доклада и създадохме законодателна съгласуваност с други досиета като законодателния акт за промишленост с нулеви емисии и законодателния акт за критично важните суровини.“

„STEP е отправна точка за подкрепа по правилен начин на технологиите в Европа. Тези технологии трябва да имат достъп до по-добри възможности за финансиране. Така необходимата стратегическа автономия на ЕС може да бъде постигната само чрез обръщане към нуждите на нашата промишленост“, каза водещият депутат от бюджетната комисия Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия).

Следващи стъпки


Парламентът гласува позицията си по създаването на Платформата за стратегически технологии за Европа през октомври 2023 г. и е готов да започне преговори със Съвета по окончателния законодателен текст.

Евродепутатите настояват, че преговорите за платформата трябва да бъдат обвързани с промените в дългосрочния бюджет на ЕС и резултатът от тях да намери отражение в годишния бюджет на ЕС за 2024 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158