EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвеститорите си намериха извинение да прибират печалби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвеститорите си намериха извинение да прибират печалби

mail14:10 | 10.12.2009прегледи 507 коментарикоментари 0


Повечето азиатски фондови пазари се понижиха в четвъртък, разширявайки загубите си за трети пореден ден, като несигурността при финансите на правителствата продължи да изнервя инвеститорите и слабите икономически данни  от Япония увеличиха притесненията относно възстановяването.

Връщането на пазарите в региона дойде въпреки напредването на Wall Street в сряда. Петролът се потопи под $71 за барел, като натежа върху акциите на компании, занимаващи се със суровини, докато доларът падна спрямо йената и нарасна спрямо еврото.

Неотдавнашното безпокойство относно правителства, които разкриха голяма задлъжнялост, тласнала ги към безпрецедентни стимули, бяха подновени от рейтинговата агенция Standard & Poors, която понижи рейтинга на Испания до негативен. Това от своя страна доведе до предупреждение за другите рейтингови агенции относно държавните финанси на Великобритания и САЩ, намаляването на рейтинга на Гърция и намаляването на рейтингите на държавните компании, свързани със задлъжнялостта нта Дубай.

Икономическите новини от Азия накараха в този случай инвеститорите да внимават с разпродажбите на пазарите, които нараснаха драматично от техните най-ниски нива за кризата от началото на март.

Поръчките за машиностроенето в Япония, които се следят отблизо от инвеститорите като индикатор за капиталови разходи, се прекатуриха с 4.5% през октомври спрямо месец по-рано. Ден по-рано Япония ревизира надолу данните за растежа си през третото тримесечие, което сочи, че икономиката е много по-слаба, отколкото беше измерено преди това.

Анализатори казват, че несигурността относно американската икономика и финансовата система, увеличени заради проблемите със задлъжнялостта на Дубай и други държави, карат инвеститорите да прибират печалби от тазгодишното рали.

Всичко това е едно голямо извнение за инвеститорите, за да могат те да приберат печалби и да излязат в почивка преди края на годината, казват анализаторите. Настроението на пазара остава сравнително предпазливо, допълват те.

Азиатски фондови пазари

Японският бенчмарк Nikkei 225, който е под натиск заради нарастващата йена, която намалява печалбите на износителите, беше надолу с 1.5% до 9 850.65 пункта. Индексът от Хонг Конг Hang Seng върна назад с 0.8% до  21 577.09 пункта, а южнокорейският Kospi падна с 1.2% до 1 615.59 пункта.

Пазарът в Австралия свали 0.7% въпреки новините, че безработицата в страната е паднала отново през ноември, като акциите на компаниите, занимаващи се със суровини като BHP Billiton паднаха заради понижението на петрола. Китайският индекс Shanghai се понижи с 0.1%.

Обратно на всеобщия тренд индексът в Индонезия се покатери с 0.2%. Фондовият пазар в Тайланд беше затворен заради национален празник.


Суровини

Цените на петрола кръжаха под $71 за барел в Азия, заради нарастващите притеснения на инвеститорите, че търсенето на суровината в САЩ не се подобрява.

Петролът с доставка през януари падна с 2 цента до $70.65 за барел по време на електронната търговия в Ню Йорк.

Златото нарасна с около 0.6% до $1 127.50 за тройунция.

Silver for immediate delivery was little changed at $17.37 an ounce and palladium rose 0.1 percent to $364 an ounce. Platinum dropped 0.1 percent at $1,416.50 an ounce.
Валути

Йената падна за пръв път от четири дни спрямо еврото, след като Австралия отчете, че компании  са открили шест пъти повече работни места, повишавайки търсенето на по-високодоходни активи.

Йената падна до около 129.85 йени за евро в Токио от 129.39 йени за евро вчера в Ню Йорк.  Еврото се засили до около $1.4734 за евро. Японската валута се купуваше около 88.13 йеани за долар от 87.87 йени за долар.

Източник : Infostock.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg