EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Инвеститорите оптимисти за еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвеститорите оптимисти за еврозоната

mail12:38 | 11.04.2019прегледи 752 коментарикоментари 0


Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната се подобриха през април за втори пореден месец до най-високо ниво от ноември 2018-а година благодарение на сигналите за известен подем на забавящата се китайска икономика, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix. В същото време обаче оценката за текущата икономическа ситуация в еврозоната и по-специално в Германия се влоши за пореден месец до многогодишно дъно.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 936 инвеститори в еврозоната, проведено между 4-ти и 8-и парил 2019-а година, се повиши до -0,3, пункта от -2,2 пункта през март. Това представлява подобрение на инвеститорското доверие за втори пореден месец до най-високо ниво от миналия ноември, след като през февруари съответният индекс се срина до дъно от -3,7 пункта (най-ниско ниво от ноември 2014 година).

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, обаче се понижи през април за 8-и пореден месец до 3,8 пункта от 6,3 пункта през март, достигайки по този начин най-ниско ниво от февруари 2015-а година насам, докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се подобри до -4,3 от -10,3 пункта, отбелязвайки най-високо ниво от май 2018-а година.

"Това означава, че икономиката все още губи скорост, но с по-сдържано темпо", отбеляза изпълнителният директор на Sentix – Манфред Хюбнер и допълни: "Изглежда, че еврозоната може да предотврати относително лесно едни по-дълбок спад".

"Икономическите надежди на инвеститорите почиват изцяло на представянето на Азия, където Япония продължава да показва сигнали за подем. Вече се забелязва и влиянието на мерките за кредитна експанзия, предприети от китайското правителство, като очакваното приключване на търговския спор със САЩ също би трябвало да даде допълнителен възходящ импулс", предполага Манфред Хюбнер.

Междувременно Германия е понастоящем един от регионите с най-слаб икономически импулс. Тревожен е фактът, че общият Sentix индекс на Германия се влоши през април до 2,1 пункта от 4,0 пункта през март, достигайки най-слабо ниво от август 2012-а година. Индексът, измерващ бъдещите нагласи, се подобри до -6,0 пункта (най-високо ниво от март 2018-а година) от -10,8 пункта месец по-рано, но индексът на текущото икономическо представяне падна рязко за шести пореден месец от 20,0 пункта през март до 10,5 пункта през април - най-ниско ниво от април 2010-а година.

"В крайна сметка обаче инвеститорите виждат шанс, че завръщането глобалната икономика по пътя на подема ще даде надежда и на Германия. Би било положително, ако Германия не разчита само на Китай и САЩ, а се опитва да даде своя принос за глобалната икономическа стабилизация", отчита анализът на Sentix.

Инвеститорските нагласи в САЩ се подобрят слабо, като съответният водещ Sentix индекс се повиши през април до 11,8 пункта от 10,4 пункта през март, но индексът на текущата икономическа ситуация отслабна от 36,0 до 33,3 пункта (най-ниско ниво от юли 2017-а година), докато индексът на бъдещите нагласи се повиши от -12,5 до -7,8 пункта, достигайки най-високо ниво от август 2018-а година.

Въпреки че и САЩ може да се окаже в капана на глобалното икономическо забавяне, обратът в паричната и лихвена политика на Фед и позитивните сигнали от Китай могат да допринесат за подобряване на ситуацията и на американската икономика. Според проучването на Sentix обаче, търговското споразумение между САЩ и Китай ще бъде от ключово значение.

Известното подобряване на инвеститорските нагласи се отчита и при страните от Източна Европа, където общият Sentix индекс се повиши от 0,7 пункта до 1,9 пункта през април (най-високо ниво от ноември 2018-а година), като индексът на текущата икономическа ситуация се влоши от 6,5 до 4,3 пункта (най-ниско ниво от март 2017-а година), докато индексът на бъдещите нагласи нарасна от -5,0 пункта до -0,5 пункта (най-високо ниво от май 2018-а година).

 

източник:БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg