EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвентаризация на ИА „Хидпромелиорации”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвентаризация на ИА „Хидпромелиорации”

mail14:50 | 14.11.2011прегледи 357 коментарикоментари 0


Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разпореди пълна инвентаризация на активите на закритата Изпълнителна агенция „Хидпромелиорации”. Причината е отказът на Сметната палата да завери финансовия отчет на Министерство на земеделието и храните за 2010 г., като един от основните мотиви е неяснота около стойността и разпореждането с активи на закритата в началото на 2010 г. агенция.
„Аз лично настоявах отчетът да не се заверява с резерви, както е правено в годините от 2006 г. насам, защото това не е редно, при положение, че има неясноти за активи на стойност десетки, а може би стотици милиони”, посочи министър Найденов. При закриването на агенцията ликвидационната комисия е установила липса на почти цялата счетоводна база данни, софтуер и хартиени носители за материалните активи на агенцията. Случаят е предаден на Прокуратурата и по него е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Изчезналите данни са за язовири, сгради, хидромелиоративни системи и съоръжения, диги, корекции на реки и др. По груби сметки се очаква неосчетоводените активи да възлязат на 300 млн. лв. Въпреки липсата на счетоводни данни през 2010 г. министерството е завело 11 язовира за 182 млн. лв., т. г. още 3 язовира за 9 млн. лв. Не се знае колко струват още 8 язовира и много други съоръжения.
Министър Найденов разговаря с председателя на Сметната палата Валери Димитров при връчването на доклада от одита миналия петък. Той го увери, че след като получи препоръките на одитния екип, ще бъде направена инвентаризация и оценка на имущество, като за целта ще се направи обществена поръчка за външен оценител. Налага се да обявим конкурс за фирма, която да оцени 8 язовира, 27 дунавски диги, 75 отводнителни помпени станции и др. съоръжения, каза министър Найденов. Г-н Димитров посочи, че Сметната палата ще постави на министерството срок от 6 месеца, за да поправи отчета си.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg