EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имотният пазар остава силен в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имотният пазар остава силен в София

mail09:04 | 02.03.2024прегледи 2785 коментарикоментари 0


Пазарът на недвижими имоти в София сега все още е силен, има сериозно търсене от страна на купувачите. Не може да се сравни с пиковите стойности от 2022 г. и началото на 2023 г., но пазар има. Това коментира Анас Хамид, мениджър фронт офис в "Явлена" по време на бизнес дискусия за имотния бранш в столицата, част от проекта Real Estate Business Forums & Awards 2024, която започна в Интер експо център. Анас Хамид представи анализ на пазара на жилищни имоти в София и региона. 

Има покачване на цените на наемите в София за миналата година. Вече двустаен апартамент не може да бъде нает на стойностите, на които това ставаше предходната и по-предходната година. На пазара вече има доста потенциални наематели и по-малко имоти за отдаване под наем, които се предлагат. Когато това обаче се анализира от гледна точка на инвестиционната възвръщаемост между наема и стойността на имота, с всяка следваща година става все по-трудно възвръщането на инвестицията в по-кратък срок, смята експертът. Преди шест години възвращаемостта в София е ставала за около 20-22 години, а към днешна дата вече говорим за 25-26 години, в центъра дори около 30 години.

Анас Хамид представи данни за миналата година по райони на столицата, разделени за целта на презентацията, като на първо място е южният - с близо 29 на сто сделки с недвижими имоти спрямо всички райони, следван от източния - с близо 22 процента, на трето място е централният, северният, западният и широкият център. По квартали статистиката отрежда първо място на "Младост" - с близо 12 на сто дял, следван от център, "Люлин", "Лозенец", "Красно село", "Студентски град", "Витоша", "Манастирски ливади". Разпределението на сделките за миналата година спрямо типа имот сочи, че на първо място са били двустайните апартаменти - с близо 40 процента плюс като брой сделки, следвани от тристайните - близо 36 процента, едностайните и многостайните са съответно на трето и четвърто място с близо 10 - 12 процента.

Погледнато спрямо районите на столицата се оказва, че в южните части сделките с тристайните апартаменти са с повече продажби спрямо двустайните, аналогично е и при централните, но с по-сериозна разлика между сделките за двата типа апартаменти.

Според проучването на компанията предпочитанията на българите за тристаен апартамент по площ са той средно да е 94 квадратни метра, за двустаен - 64 квадратни метра, едностаен - 42 квадратни метра. Когато обаче се търси голям апартамент, той действително трябва да е такъв, коментира експертът и допълни, че 150 квадратни метра е средната площ за такъв тип имоти. 

По типове конструкция сделките за панелни жилища са близо една четвърт от всички, тухлените са на първо място, ЕПК и все още има и сделки за гредоредни имоти.

Средната цена за имоти в център и хубавите квартали на столицата е 2600 евро за квадратен метър, 2200 евро е при южните квартали, 1990 евро - за източните квартали, за широкия център - 1935 евро. Най-ниска стойност за сделка в София е била реализирана в северната част на столицата - "Надежда", а при западната - основно в "Люлин". 


Тагове: София, имоти, пазар
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg