EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имоти: Балансиран пазар за Q2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имоти: Балансиран пазар за Q2

mail13:15 | 25.07.2019прегледи 721 коментарикоментари 0


Прогнозите за динамичността на пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на 2019 г. са разнопосочни, но като цяло наблюдаваме един по-зрял и балансиран пазар, който дава възможност за спокойно обмисляне при предприемане на покупка или продажба.

Както в началото на годината, така и в средата сме свидетели на стабилност не само на цените на имотите, но и на лихвите по ипотечните кредити, сочи доклад на Arco Real Estate.

Важно е да се отбележи и наличното разнообразие от жилищни имоти на пазара – както старо строителство, така и ново такова, предлагано на различни етапи на строеж. В резултат на множеството появяващи се нови жилищни сгради конкуренцията в предлагането нараства, което дава преднина на купувачите пред продавачите и те могат по-продължително да обмислят най-подходящата за тях покупка.

Жилищни имоти

През второто тримесечие на 2019 г. не се наблюдава голяма разлика при търсенето и предлагането на недвижими имоти. Сделките продължават да се реализират по-трудно, тъй като купувачите не бързат обезателно да купуват и искат да договорят по-добри според тях цена и условия.

Продължава тенденцията клиентите от средния ценови сегмент по-рядко да залагат на жилища „на зелено”, търсейки завършени имоти. Апартаментите в строеж остават предпочитани при закупуване с цел инвестиция.

По-голямата част от хората, които се ориентират към ниския и средния ценови диапазон при покупка на жилище продължават да разчитат на банково финансиране. Банковите институции от своя страна предлагат финансиране между 80 - 90% в най-добрия случай. Купувачите разчитат на външно финансиране не само заради задържащите се ниски лихви, но и заради стабилния ръст на заплатите в последно време.

Наблюдава се спад от около 35% при броя на издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради в Столицата спрямо предходното тримесечие. Подобна тенденция се забелязва и в черноморските ни градове Варна и Бургас, за разлика от Пловдив, където проследяваме леко повишаване на броя на издадените разрешения за строеж в сравнение с предходно тримесечие.

Различия спрямо предходното тримесечие има и при въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради. Последните данни на Националният статистически институт показват, че Варна отново е градът с най-много въведени в експлоатация жилищни сгради, след което се нареждат Пловдив и София, но и в трите населени места се наблюдава спад спрямо предходните месеци. Разлика се отчита и при въведените в експлоатация сгради в Бургас, като тук тенденцията е положителна и се отчита ръст.

Търсене

През втората половина на годината продължава засиленото търсене на тристайни апартаменти, но двустайните жилища остават желани от клиентите. Средните цени на тристайните имоти са около 130 000 евро за монолитно строителство и около 75 000 евро за панелни жилища. Запазват се нивата на корекциите в офертните цени в хода на преговорите, които са в рамките на 2-3%, а в отделни случаи отстъпката в цената стига до 5-6%. При двустайните апартаменти се наблюдава интерес за покупка в начален етап на строителство, когато цените са подчертано по-ниски – около 48 000 - 50 000 евро. При имотите, които се купуват с цел инвестиция, клиентите се целят към ниския ценови диапазон, с атрактивна локация за даване под наем.

Водеща тенденция при избора район е желанието на клиента да закупи жилище там, където е живял до този момент. Също така близостта до училище, детска градина, парк, изградена инфраструктура и удобен транспорт остават от първостепенно значение. Наличието на метрото също има водеша роля за вземането на решение при избора на район и превръща по-крайните квартали на Столицата във все по-атрактивни за купувачите. Търсени и предпочитани през второто тримесечие на 2019г. са районите Лозенец, Оборище, Витоша, Изток, Изгрев. В тези райони клиентите, купуващи апартаменти, разполагат предимно със собствени средства и търсят имоти с инвестиционна цел. От началото на годината досега продължава високият интерес за покупка на жилища в квартал Овча Купел.

През втората половина на 2019г. продължава засиленото търсене на къщи в ниския ценови диапазон в близост до София. В периферията на столицата има стартирали и няколко големи проекта за жилищни комплекси, но при тях основни пречки са специфичните изисквания на клиентите, желанието им за готови и самостоятелни имоти, по-високите цени и не на последно място регулационните и документални проблеми на имотите в някои общини.

Траен интерес от началото на годината досега се наблюдава и към закупуването на парцели от инвеститори за строеж на сгради, основно с РЗП около 3000 кв.м.

Предлагане

През второто тримесечие на 2019г. можем да отчетем лек спад при търсенето и плавен ръст при предлагането на нови оферти на пазара. При предлагането на къщи през второто тримесечие на 2019г. Arco Real Estate не отчита разлика спрямо предходното тримесечие, както и спрямо същото тримесечие на 2018г. Предлагането на апартаменти остава основно, като по-голям дял се отчита при тристайните апартаменти, както е и при търсенето. Средните офертни цени на двустайните жилища (общо за Столицата) са се повишили леко в сравнение със същите на 2018г. и са около 1200 евро/кв.м., а за тристайните - около 1100 евро/кв.м. Последни в класацията остават едностайните и многостайните апартаменти.

Най-активно сред нашите клиенти - продавачи е предлагането в кв. Драгалевци със средна офертна цена от 1324 Е/кв.м., следван от кв. Манастирски ливади-запад – 1120 Е/кв.м.; кв. Малинова долина – 1074 Е/кв.м; Център – 1597 Е/кв.м. и кв. Овча купел - 945 Е/кв.м.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg