EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имотен бум през 2016 + прогнози 2017

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имотен бум през 2016 + прогнози 2017

mail07:20 | 27.12.2016прегледи 22650 коментарикоментари 0


През 2016 г. станахме свидетели на един мини бум - бързо разгръщане на позитивните тенденции на пазара на имоти в София и големите градове, каквото не сме виждали от годините на предходния възходящ цикъл на пазара.

Ето с какво ще запомним 2016 г. за имотния пазар според Bulgarian Properties:

• За пръв път от 2008 г. измерваме двуцифрен ръст в цените на имотите в София -
очертава се годината да приключи с около 12% ръст на цените в София. Това е двойно по-голям ръст от миналата година, когато измерихме нарастване от 6%.

• За пръв път имаме такъв огромен недостиг на качествено ново строителство, което да отговори на скокообразно нарасналото търсене. В резултат, новото строителство в София и големите градове преживява бурно развитие с бърза реализация на много от проектите още в начален етап на строителството. Трябва да се има предвид, че повишеното предлагане постепенно ще балансира пазара, тъй като към момента се наблюдава една изключително силна строителна активност и изборът за купувачите става все по-голям.

Реализираните продажби на жилища ново строителство съставляват около 50% от общия обем продажби в София, а цените на които се предлагат, са по-високи от тези на имотите на вторичен пазар средно с около 80-100 евро на кв.м.

• За пръв път имаме възходящ цикъл на пазара, който е в резултат от местно търсене, движено от фундаментални фактори, каквито са ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. Тоест можем да смятаме, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране.

• В допълнение, през тази година за пръв път 50% от сделките на ваканционния пазар са от българи, т.е. местното търсене прелива и в други сегменти на пазара, каквито от възникването им през 2003 г. до момента са били винаги доминирани от чуждестранни купувачи.

Прогнози за пазара на имоти през 2017 г.

Купувачите в София догодина ще разширят периметъра си на интерес и районите, в които търсят подходящото жилище, посочват експертите от Имотека. След като през изминалите 12 месеца центърът, източните и южните квартали бяха най-желани, през 2017 г. редом с тях ще се появят и нови „горещи” точки на активност. Повечето от тях ще са в близост до планираните линии на метрото и зоните, в които инфраструктурата активно се подобрява или има повече удобства.

Силен интерес през 2017 година ще наблюдаваме в районите на бул. Черни връх и ул. Сребърна, бул. Шипченски проход, кв. Красно село, Бъкстон, кв. Витоша, по протежението на бул. Владимир Вазов. Това са райони, които са активно развиващи се днес, а цените им все още са достъпни. В близките години обаче е вероятно нивата там да се покачат.

През 2017 г. частично ще бъде преодолян и дисбалансът между цените, които част от продавачите предлагат, и тези, на които се сключват реални сделки. Оптимизмът, с който стартира 2016 г., мотивира много продавачи да предложат на пазара имоти със завишени цени. В резултат, в центъра на столицата днес виждаме изключително широк диапазон – срещат се имоти от 800 до 1 500 евро на кв.м. През предстоящата година очакваме продавачите да предложат адекватни на пазара ценови нива.

Затворените комплекси също ще представляват интерес за купувачите през 2017 г. Те ще задържат цени, сходни на настоящите и ще бъдат все по-търсени – не само от традиционната група на младите семейства с деца, но и с инвестиционно настроените купувачи. От Имотека очакват около 5% ръст при сделките, сключени с цел отдаване под наем. Най-желаните имоти ще останат двустайните и тристайните апартаменти. Между 1 и 3 месеца ще се задържи най-често срещаният период за сключване на сделка, казват още от компанията.

Новото строителство, което вече е налично, и имотите, които ще излязат на пазара през идната година, ще бъдат предпочитани. Въпреки че цените им вече са устойчиво по-високи, новите сгради привличат интереса на купувачите заради общото си състояние, енергоефективните си фасади и поддържаните общи части, казват от Имотека

Като цяло, 2017 ще бъде година на активен пазар, в която предлагането ще отговаря във все по-пълна степен на различните изисквания на купувачите. Възможно е и разширение в ценовия диапазон,  на който се сключват сделки. Ако през тази година най-много бяха покупките между 70 000 и 110 000 евро, то през 2017 г. можем да станем свидетели на движение във възходяща посока на тези показатели.

През следващата година подемът в София и другите големи градове ще продължи и отново ще бъде движен от местното търсене, като купувачите ще бъдат все по-добре информирани за актуалните пазарни тенденции и ценови нива, посочват от Bulgarian Properties.

Създалата се конкуренция между новите сгради (новозапочващи и вече реализирани) и между тях и обектите на вторичния пазар ще доведе до една по-пъстра картина на предлагането, която все по-добре ще успява да удовлетворява търсенето. Това от своя страна ще доведе до допълнително увеличение в обема продажби. Очаква се ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените на имотите, където темпът ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.

Накратко, през следващата година ще имаме по-подготвени купувачи, по-добро предлагане и достъпно банково финансиране. Всичко това дава предпоставки за запазване на възходящия тренд.

 

 


Тагове: имоти, пазар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg