EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Имало хаос в здравеопазването

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имало хаос в здравеопазването

mail07:05 | 04.02.2017прегледи 1279 коментарикоментари 0


 В системата на здравеопазването е нормативен хаос, каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебното правителство Илко Семерджиев. Той представи екипа си пред журналисти. В краткия мандат, около 3 месеца, не можем да променим законите, регламентиращи централизирането, но можем да работим по наредби и Националния рамков договор /НРД/. Предстои до 1 април НРД да се подпише, като целим да се възстанови договорното начало с Лекарския съюз.
Никога не е имало такъв хаос - оспорване на 32 нормативни акта, свързани с европейското право, с общественото здраве, с медицинските дейности, посочи още той. Действащите медицински стандарти към момента са 53, като голяма част от тях се оспорват в съда.
Един от основните конфликти в системата е въвеждането на пръстовия идентификатор, категорично против съм тази система, допълни министър Семерджиев. По думите му трябва задължително да се въведе електронна здравна карта. Чрез нея ще се постигне еднозначна идентификация, ще може да се ползва оф лайн, няма да има затруднен достъп на пациенти, имащи проблем с отпечатъка, ще има спестяване на разходи в системата и др.
Семерджиев добави, че не е вярно, че чрез пръстовия идентификатор са спестени по 1 мн.лв. на ден. По данни на НЗОК със 112 хиляди лева е увеличен разходът на институцията след въвеждането на идентификатора, посочи той. Очаква се 260 млн.лв. дефицит в бюджета на НЗОК, допълни Семерджиев като уточни, че тези данни са станали ясни след разговор с финансовия министър.Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев обяви, че ще се търси правна форма за отмяна на пръстовия идентификатор за болниците, предаде БНР. Семерджиев цитира данни на Здравната каса, според които след въвеждането на пръстовия код разходите в системата са се увеличили. Той посочи още, че след среща с министъра на финансите е установено, че се очаква дефицит от 260 милиона лева в бюджета на касата за тази година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972