EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Има сделка за Брекзит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има сделка за Брекзит

mail18:45 | 22.11.2018прегледи 781 коментарикоментари 0


Европейската комисия и преговарящите от британска страна одобриха в четвъртък проект на политическата декларация за бъдещите отношения между Европейския съюз и Обединеното кралство, заяви говорителят на комисията Маргаритис Схинас, цитиран от Ройтерс.

"Председателят на Европейската комисия ме информира, че е постигнато съгласие на ниво преговарящи и принципно съгласие на политическо равнище, при условие че проектодокументът бъде подкрепен от лидерите на ЕС", посочи от своя страна председателят на Европейският съвет Доналд Туск. Той отбеляза, че текстът на документа е бил обсъден в сряда от британския премиер Тереза Май и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според изтекла по медиите версия на документа, ЕС и Великобритания възнамеряват да установят широко и задълбочено партньорство в области като "търговско и икономическо сътрудничество, правоприлагане и наказателно правосъдие, външна политика, сигурност и отбрана". Държавите- членки на съюз също така изразяват тяхната решимост да променят в бъдеще ирландския блокиращ механизъм (свързан с границата между Република Ирландия, която е член на ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство), като същевременно се съгласиха да удължат т.нар. "преходен период" след Брекзит с "една или две години". В този случай Великобритания ще продължи да допринася за бюджета на ЕС, се посочва в одобреният от ЕК проект.

По отношение на бъдещото търговско партньорство, двете страни се договориха да разработят "амбициозно, широкообхватно и балансирано икономическо партньорство", което ще обхване зона за свободна търговия, както и "по-широко секторно сътрудничество" в области от взаимен интерес. Партньорството ще бъде подкрепено от правила, гарантиращи равнопоставени условия на конкуренция и ще улесни търговията и инвестициите, зачитайки целостта на европейските единни пазари и на митнически съюз на ЕС, както и вътрешния пазар на Обединеното кралство и неговата независима търговска политика. Споразумението за търговия на стоки трябва да бъде договорено "възможно най-близо", се посочва в документа, като се допълва, че страните се ангажират със "задълбочено" митническо сътрудничество и обещават да работят върху "единна митническа територия" след Брекзит.

Приетият от комисията документ ще очаква одобрението на лидерите на ЕС на срещата на върха на Европейския съвет в неделя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990