EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Има сделка за Brexit, започва втора фаза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има сделка за Brexit, започва втора фаза

mail06:55 | 09.12.2017прегледи 11925 коментарикоментари 0


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер официално потвърди, че Брюксел и Лондон имат пробив на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС след 7 месеца диалог и първата фаза от преговорния процес е завършена.

„Постигнахме пробив. Постигнат е решаващ напредък. Този компромис е резултат от сложни преговори”, каза Юнкер на пресконференция с министър-председателя на Великобритания Тереза Мей в Брюксел.

От своя страна Тереза Мей каза:

Приветствам перспективата за започване на следващата фаза, в която ще говорим за търговията и сигурността и ще обсъдим положителните и амбициозни бъдещи отношения, които са в интерес на всички нас.

Сега Европейският съвет (член 50) трябва да реши на заседанието, което ще се проведе на 15 декември 2017 г., дали е постигнат достатъчен напредък, позволяващ преминаване на преговорите към втората фаза.

Оценката на Комисията почива на съвместен доклад, приет от преговарящите на Комисията и на правителството на Обединеното кралство, който бе подкрепен днес от министър-председателя Тереза Мей по време на среща с председателя Жан-Клод Юнкер.

Комисията е удовлетворена от осъществяването на достатъчен напредък по всяка от трите приоритетни области, определени в Насоките на Европейския съвет от 29 април 2017 г. — правата на гражданите, диалогът относно Ирландия/Северна Ирландия и финансовото споразумение. Преговарящият на Съюза изказа уверения, че житейският избор на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде защитен.

Правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС-27, ще останат непроменени след излизането на Обединеното кралство от ЕС. Освен това Комисията е гарантирала, че всички административни процедури ще бъдат лесни и евтини за гражданите на ЕС в Обединеното кралство.

Що се отнася до финансовото споразумение, Обединеното кралство е приело, че ангажиментите, поети от ЕС-28, ще бъдат изпълнени от ЕС-28, включително Обединеното кралство. Това означава, че Лондон ще допринесе и ще участва в годишните бюджети на ЕС за 2019 и 2020 г.

 Британското правителство очаква да плати на Европейския съюз между 35 и 39 млрд. паунда (40-45 млрд. евро) за уреждане на финансовите му задължения пред общността, съобщи прес секретарят на министър-председателката Тереза Мей, предаде агенция Ройтерс. „Очакваме таванът да е между 35 и 39 млрд. паунда”, каза прессекретарят и каза, че това е сумата за „честно уреждане на задълженията” на Великобритания пред ЕС. Така правителството в Лондон за пръв път официално съобщава за конкретна сума, която Обединеното кралство е готово да плати в рамките на Брекзит. По-рано в петък Великобритания и ЕС постигнаха пробив в преговорите за Брекзит след диалог, продължил 7 месеца, с който завърши първият етап от преговорите. Сега преговорният процес преминава във втора фаза, посветена на сигурността и търговията. Официалното й одобрение трябва да бъде дадено на срещата на високо равнище в Брюксел на 14 и 15 декември, а стартът й ще е през януари догодина. Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019.
 

По въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия Обединеното кралство признава уникалната ситуация на остров Ирландия и е поело съществени ангажименти за избягване на въвеждането на „твърда“ граница.

Пълни подробности за оценката на Комисията могат да бъдат намерени в Съобщението на Комисията относно напредъка на преговорите с Обединеното кралство.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Това са трудни преговори, но сега осъществихме първи голям напредък. Удовлетворен съм от справедливата сделка, която постигнахме с Обединеното кралство. Ако 27-те държави членки се съгласят с нашата оценка, Европейската комисия и главният ни преговарящ Мишел Барние са готови да започнат незабавно работа по втората фаза от преговорите. Ще продължа да предоставям на Европейския парламент възможност да участва много активно по време на целия процес, тъй като той ще трябва да ратифицира окончателното споразумение за оттегляне.“

Главният преговарящ на Европейската комисия Мишел Барние заяви: „Оценката на Комисията се основава на реално постигнатия напредък по всяка от трите ни приоритетни области. Постигайки съгласие по тези въпроси и уреждайки наследството от миналото, вече можем да пристъпим нататък и да обсъдим бъдещите си взаимоотношения на базата на доверието.“

Следващи стъпки: Ако Европейският съвет (член 50) счете, че е постигнат достатъчен напредък, преговарящите на Европейската комисия и на правителството на Обединеното кралство ще започнат да изготвят споразумение за оттегляне на основание член 50 от Договора за Европейския съюз, опиращо се на Съвместния доклад и на резултата от преговорите по другите въпроси, свързани с оттеглянето. В съответствие с Насоките от 29 април 2017 г., и ако държавите членки са съгласни с оценката на Комисията, Европейската комисия е готова да започне незабавно работа по евентуалните преходни договорености, както и проучвателни обсъждания във връзка с бъдещите взаимоотношения между Европейския съюз и Обединеното кралство.

Контекст

На 29 март 2017 г. Обединеното кралство уведоми Европейския съвет за намерението си да се оттегли от Европейския съюз в съответствие с член 50 от ДЕС. На 29 април 2017 г. Европейският съвет (член 50) прие набор от политически насоки. На 22 май 2017 г. Съветът по общи въпроси (член 50) разреши на Европейската комисия да започне преговори с Обединеното кралство и прие указания за водене на преговори („указанията за водене на преговориТърсене на налични преводи за тази връзка).

Преговорите трябва да приключат до есента на 2018 г., за да се даде възможност за своевременно сключване на споразумението за оттегляне от Съвета, след получаване на одобрението на Европейския парламент, както и за одобряване на споразумението от Обединеното кралство в съответствие със собствените му процедури преди 29 март 2019 г.

Снимки: Twitter
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg