EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Има ли решение за ТЕЦ "Марица Изток" 2?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има ли решение за ТЕЦ "Марица Изток" 2?

mail11:05 | 27.11.2018прегледи 692 коментарикоментари 0


Един от основните проблеми за лошото финансово състояние на ТЕЦ "Марица-изток" 2 са високите цени на емисиите, които трябва да закупува централата, каза за "Хоризонт" на БНР енергийният министър Теменужка Петкова:

"В последните две години БЕХ закупува тези емисии от името на ТЕЦ "Марица-изток" 2 и съответно увеличава дълга на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към БЕХ. Това се отразява неблагоприятно върху дружеството безспорно, тъй като на практика се получава така, че цената на емисиите, която плаща ТЕЦ "Марица-изток" 2, не се включва в себестойността на произведената електрическа енергия, тъй като емисиите достигнаха 25 евро в края на месец август. Това са близо 50 лева. Ако бъдат включени в себестойността на енергията, какво на практика се  случва? В регулираната цена КЕВР призанава на ТЕЦ "Марица-изток" 25 евро за емисия. Оттам идва основният проблем".

През годините се налага изкуствено митът, че ТЕЦ "Марица-изток" 2 е ключов за електроенергийната ни система, подчерта от своя страна Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. "Все още имаме излишък, може би 3 пъти по-големи мощности за генериране на електроенергия отколкото е средното потребление през годината. Разбира се, ТЕЦ "Марица-изток" 2 играе ключова роля в пиковите часове през зимата“. Според него обаче по скоро трябва да се мисли за резервни мощности, които да се използват в кризисни ситуации.

Владимиров смята за възможно решение, ТЕЦ "Марица-изток" 2 да премина на природен газ. Природният газ е не само значително по-екологично чист, но и е възможно да поевтинее в бъдеще, обясни той. Според него не трябва да се притесняваме за транзита на газ за страната ни на фона на напрежението между Русия и Украйна в Азовско море: „Дори в най-нагорещените месеци на конфликта между Украйна и Русия през 2014-2015 г. преносът към България не беше спиран“, припомни той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101