EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Има ли пари за пенсии и заплати?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има ли пари за пенсии и заплати?

mail19:12 | 15.09.2010прегледи 2152 коментарикоментари 0


Милена Шиякова
Социалните плащания ще товарят най-много бюджет и през 2011 година, смята Петър Ганев от Института за пазарна икономика за Economynews.bg

Ще има ли пари в бюджета за плащане на пенсии и заплати през пролетта?
Все по-трудно става да се върже съотношението на приходи и разходи в бюджета, но не бива и толкова крайно да се твърди, че държавата няма да има пари за пенсии и заплати през следващата година. Независимо от тежката ситуация, държавата ще намери пари за пенсии и други социални разходи. Трябва обаче да отбележа, че тази година правителството не успя да направи необходимите реформи. Няма стратегическа промяна в социалната сфера. И през 2011 година бюджетната картина ще е подобна на тази през 2010 г. Най-много средства ще се заделят за социални плащания - пенсии, образование, здравеопазване. Несъмнено социалните разходи на държавата ще нарастват и ще става все по-трудно те да бъдат покривани. Бюджетът тази година е с голям дефицит. Все още няма пълна картина какъв ще е бюджет 2011, но едно е сигурно - другата година няма да има фискален резерв, който да бъде похарчен, а в същото време бяхме предупредени от ЕК да намалим дефицита. Следователно и следващата година ще е на дневен ред дискусията кои разходи да намалим и как да направим съкращения. Няма да има голяма разлика в бюджет 2010 и бюджет 2011. Правителството загатна, че ще направи реформи през 2011 година, но основните данъци ще останат, а приходите пак ще бъдат намалени. На фона на това разходите за пенсии ще вървят нагоре и това ще окаже влияние по посока от къде да се търсят съкращения на други разходи. Проблем има, но едва ли ще има намаление на пенсии и заплати.
Какви са вашите препоръки за бюджет 2011?
Ние препоръчахме по отношение на бюджет 2010 да се направят съкращения във всяко едно министерство, във всяко едно ведомство. Проблемите пак ще са там. В средата на юни ИПИ публикува становище с конкретни предложения за съкращения - 20% намаление на разходите за общи държавни служби, 20% на разходите за отбрана и сигурност, 20% на разходите за икономически дейности и услуги, 20% на разходите за жилищно строителство, благоустройство и опазване на околната среда и 20% на разходите за почивно дело, култура и религиозни дейности. Изчислено това прави 2 млрд. лева, които са достатъчни, за да се покрие дупката от неизпълнението на приходната част. Все още не е късно да се направят промените. Ако не се тръгне към по-широко структурно решение, тежестите върху бюджета ще се задълбочат.
Какво означава широко структурно решение?
Трябва да се заложи на пазарните механизми. Например - ако от една страна имаме човек, а от другата услуга, то услугата трябва да бъде обърната изцяло към него. Да има лична отговорност. Когато получаваме здравна услуга, да има значение кой каква здравна вноска е внесъл. В момента колко и как си осигурен няма значение. Получаваме равна услуга. Ситуацията може да се промени обаче единствено с премахването на монопола на НЗОК, но това е много трудно решение.
Как ще завършим бюджетната 2010 година?
През 2010 година дефицитът е на нива, които не удовлетворяват никого и както се вижда няма ефект от раздуването на дефицита и по-скоро затъваме още в кризата. След актуализацията видяхме раздаване на още пари. Философията на управление не се променя. Когато срещнем проблем, търсим конкретно решение как да запълним зейналата дупка. Например. За тютюнопроизводителите нямаше пари в бюджета, те обявиха стачки и след актуализацията се отпуснаха над 100 млн. лв. за сектора. През 2011 година отново ще изникне въпроса какво да правим с тютюнопроизводителите. Тоест на всеки появил се проблем се търси емоционално решение. Двете министерства например, които са с най-голям бюджет, са министерството на вътрешните работи и министерството на отбраната. Те харчат над 1 млрд. лв. на година. Там не бяха направени съкращения на разходите тази година, ситуацията няма да се промени и през 2011г. Това е странно. Говори се за съкращения, за ранни пенсионирания, но те не се случват.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg