EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Има ли млечен картел?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има ли млечен картел?

mail16:05 | 07.08.2023прегледи 596 коментарикоментари 0


Млекопреработвателите и хранителните вериги трябва да бъдат разследвани за картел в цената на млякото и млечни продукти. Това е становището на Асоциацията за защита на потребителите. „Комисията за защита на конкуренцията трябва да започне проверки и да установи дали има изкривявания на пазара“, коментира Пейо Майорски, председател на организацията.

Освен това Министерството на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите също трябва да се задействат със своите контролни функции.

Причината за исканото разследване е в аномалиите в цените на млякото и млечните продукти. В много части на България изкупната цена на суровото мляко е изключително ниска - 50-60 ст. за литър и животновъдите са на загуба.

Млекопреработвателите продължават да изкупуват продукцията на много ниски цени, докато в магазините прясното мляко продължава да е значително по-скъпо – над 3.50 лв. за литър.

Цената на киселото краве мляко е от 1.39 до 1.80 лв. за кофичка от 400 грама. Кравето сирене се продава между 15 и 20 лв. за кг., а кашкавалът между 24 и 30 лв. за кг.

„Това не е нормално, защото горивата и електричеството поевтиняха през тази година в сравнение с 2022 г. при започването на войната в Украйна. Преработвателите и хранителните вериги обаче не свалиха цените на прясното, киселото мляко и млечните продукти, каза Майорски. Според него от ситуацията са ощетени най-вече потребителите.

От Асоциацията за защита на потребителите недоумяват каква е причината за продължаване на тенденцията в продажбата на скъпо прясно и кисело мляко и млечни продукти.

В доклад на Европейската комисия от преди няколко дни се посочва, че България е сред страните в Европейския съюз с най-ниската изкупна цена на суровото мляко през месец юни 2023 г.

В страната ни средната изкупна цена на млякото е била 41,15 евроцента за литър (около 80 ст.), което е седмата най-ниска стойност, като по-ниски са цените още в Естония, Швеция, Ирландия и Румъния. През юни в ЕС най-ниски са били цените на суровото мляко в Латвия с 33,97 евроцента за литър и Литва с 34,57 евроцента за литър.

Средната изкупна цена за суровото мляко в ЕС се е понижила с 2,5% през юни спрямо май до 44,86 евроцента за литър, сочат данните на ЕК. От началото на годината поевтиняването на млякото в ЕС е с над 20% (от 58,97 евроцента за литър през януари), докато през 2022 г. цените се вдигаха всеки месец.

Данните на ЕК показват още, че през юни цените на маслото, на обезмасленото и пълномасленото сухо мляко в ЕС също са се понижили в сравнение с предишния месец. Най-силен е спадът при обезмасленото сухо мляко – със 7% до 2,27 евро за килограм.

Пълномасленото сухо мляко е поевтиняло с 3,1% до 3,44 евро за килограм, а маслото – с 2,6% до 4,53 евро за килограм.

От ЕК отчитат ръст на производството на сурово мляко в ЕС с 0,8% през първите 5 месеца на годината спрямо същия период на 2022 г. Производството на масло е нараснало с 1,7%, а на обезмаслено сухо мляко – с 0,9%. Най-силен ръст е регистриран при кондензираното мляко – с 5,6%. Същевременно при пълномасленото сухо мляко е отчетен спад от 2,3% на годишна база.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg