EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ИЛВ ще възроди "Гъмза" и "Димят"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ИЛВ ще възроди "Гъмза" и "Димят"

mail06:05 | 16.12.2020прегледи 599 коментарикоментари 0


Институтът по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен има амбиция да възроди старите български сортове, съобщи директорът на института проф.Иван Пачев в пресклуба на БТА.
Той уточни, че са представили в Министерството на образованието и науката - фонд "Научни изследвания", проект, с който искат да възстановят сортове, които са били характерни, особено за Северна България, като "Гъмза" и "Димят". "Много държим като научни специалисти да бъдат възстановени тези сортове. Не е необходимо да бъдат в същите площи, които са били в миналото, но те трябва да се върнат като част от сортовия състав на България", изтъкна той.
"Навсякъде преди България се знаеше с "Гъмза"-та и виното от "Димят", имаше огромно производство, защото старите сортове имат качества, които си заслужават. Виното от "Гъмза" е по-леко, при консумация не създава тежест, няма киселинност, няма сладост - всичко в него е балансирано. Гъмзата се пие по нашите земи от дълбока древност", допълни проф. Пачев.
По думите му с очакваното финансиране по проекта институтът ще проучи къде би могло да бъдат новите насаждения, ще изследва влиянието на външните фактори - торене, обработка със съвременни препарати - дали в сорта остават остатъчни количества пестициди, защото целта е производството да бъде екологично.
Институтът в Плевен единствен засега поддържа "Плевенска гъмза" и тази година предлага на гражданите вино от "Гъмза" - който си вземе веднъж от нас, отново идва, подчерта директорът на ИЛВ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1017