EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Икономическото влияние на Русия в З. Балкани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическото влияние на Русия в З. Балкани

mail07:15 | 18.04.2018прегледи 2839 коментарикоментари 0


През последното десетилетие Западните Балкани се превърнаха в един от регионите, в които Русия интензивно се опитва да засили присъствието си. За да се изясни ефекта от взаимодействието между съществуващите управленски дефицити и капиталовите потоци към региона от страни с авторитарен режим, Центърът за изследване на демокрацията подготви оценка на руското икономическо влияние в Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина.

Размерът на руския икономически отпечатък в региона се запазва относително стабилен през последното десетилетие, с изключение на Черна горa, където той се свива чувствително. През 2015 г. делът на приходите на руските компаниите от целия оборот в икономиката се различава значително в зависимост от страната - от незначителните 1,5% в Македония до 13% в Сърбия. Руското икономическо присъствие в Западните Балкани е концентрирано в малък на брой стратегически бизнес сектори като енергетика, банкиране, металургия и недвижими имоти.

Тъй като и четирите икономики са относително малки и зависими от вноса на енергийни ресурси, експанзията на руския капитал в региона е източник на уязвимост, която се използва за упражняване на натиск върху правителствата при взиманато на стратегически решения и в сферата на сигурността и външната политика. Съществуването на местни олигархични мрежи, свързани с руски предприятия в енергийния сектор, е един от най-видимите белези за необяснимото генериране на богатство, което се използва често за инвестиции в недвижимо имущество и финансови активи. По този начин неформалните мрежи постигат по-голямо влияние върху националните правителства, което в комбинация с управленските дефицити и нереформираните обществени системи води до завладяване на държавата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg