EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономическият спад на Източна Европа се забавя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическият спад на Източна Европа се забавя

mail16:23 | 12.11.2009прегледи 578 коментарикоментари 0


Икономическият спад в Източна Европа забави ход през последното тримесечие след като западните икономики отбелязаха, че са излезли от рецесията, и като резултат активизираха експорта в региона, съобщава Bloomberg, позовавайки се на проучвания за най- големите източни икономики.
Очаква се спадът на брутния вътрешен продукт на Чехия да достигне 4.7 % на годишна основа, което е повишение с почти един процент след регистрирания спад от 5.5 % за предходното тримесечие.
Икономическият спад забавя темпо и при другите големи икономики на Източна Европа като Унгария и Словакия.
Спадът на БВП на Унгария от 7. 5 % при предходното тримесечие вече е 6.6 % за последното.
Словакия отбелязва по- леко възстановяване и спадът на икономиката от 5.3 % преди шест месеца вече е 5 % за последните три, отбелязва Bloomberg.
Очаква се утре трите държави да съобщят официално данните за състоянието на икономиките си.
Румъния, която също утре ще представи данните за БВП за тримесечието, вероятно ще съобщи за леко повишаване на икономическия спад до 9 % в сравнение с 8.7 % през предходното тримесечие, отбелязва Bloomberg. 
При Естония се наблюдава подобрение в сравнение с преди три месеца, когато спадът на БВП е бил 16.1 %, а за последното тримесечие е 15.3 %, става ясно от публикуваните на сайта на базирания в Талин офис на националния статистически институт, цитиран от икономическата информационна агенция.
Експортно ориентираната Източна Европа се намира в голяма зависимост от западните инвестиции, което доведе и до настъпването на икономическата криза в региона. Единствено икономиката на Полша – от всички 27 държави членки на ЕС, не регистрира сериозен спад, благодарение на огромния си вътрешен пазар, отбелязва изданието.
„Забелязваме подобрение в Източна Европа като отговор на стабилизирането на външната среда”, коментира Нийл Шеаринг, икономист от Capital Economics в Лондон. „Възстановяването задължително е свързано с това в Западна Европа и идва от увеличаването на износа и възобновяването на инвестициите”, допълва още той.
Чехия разчита на продажбите на коли, произведени от притежаваната от Volkswagen AG – Skoda, както и от  компанията TPCA, която е смесено дружество между Toyota Motor Corp.и Hyundai Motor Co.
Словакия също разчита на автомобилната индустрия, центрирана около базираните в страната заводи на Volkswagen, PSA Peugeot Citroen и Kia Motors.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg