EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономическият ръст най-бърз в САЩ през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическият ръст най-бърз в САЩ през 2010

mail09:01 | 08.04.2010прегледи 657 коментарикоментари 0


Икономическият ръст на водещите богати икономики ще се забави през първата половина на тази година, като САЩ и Япония ще изпреварят мудната Европа, прогнозира днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Асошиейтед прес.
Организация свързва забавянето с края на някои правителствени програми за стимулиране и изчерпването на наличните запаси, като междувременно възстановяването и конюнктурата на трудовите пазари остават слаби след най-тежката световна рецесия от десетилетия.
По-голямата част от растежа се очаква да бъде в страни, които не са обект на публикувания доклад, като Китай, Индия и Бразилия.
Според доклада брутният вътрешен продукт (БВП) вероятно ще нарасне по-бързо в САЩ, отколкото в Япония и трите най-големи страни от еврозоната - Германия, Франция и Италия, отбелязва ДПА.
ОИСР очаква увеличение на БВП на САЩ с 2,4 процента през първото тримесечие и с 2,3 процента през вторите три месеца на годината, което е по-малко спрямо растежа с 5,6 на сто през последното тримесечие на 2009 година. За Япония се прогнозира съответно растеж от 1,1 и 2,3 на сто за първите две тримесечия на 2010 година - забавяне на темпото в сравнение с 3,8 процента за четвъртото тримесечие на миналата година.
Предвижда се общият БВП на Германия, Франция и Италия да нарасне с 0,9 на сто през първите три месеца на 2010 година и с 1,9 процента през второто тримесечие, а БВП на Япония - съответно с 1,1 и 2,3 процента, посочва ДПА.
Финландия, която бе тежко засегната от рецесията през 2009 година, ще възстанови растежа си, но той ще бъде засенчен от засилване на безработицата и проблеми с конкурентоспособността, което ще наложи въвеждането на строги мерки на бюджетни икономии, сочи публикуван днес отделен доклад на ОИСР за Финландия, цитиран от Франс прес.
Тази година финландският БВП ще нарасне с 0,4 на сто, а за 2011 година ще бъде отчетен нетен растеж от 2,4 процента, прогнозира ОИСР.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg