EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономическият ръст в Азия между от 0.1 до 7%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическият ръст в Азия между от 0.1 до 7%

mail18:45 | 17.12.2021прегледи 807 коментарикоментари 0


Азиатската банка за развитие (АБР) понижи прогнозите си за икономическия растеж в развиващите се страни в Азия през текущата година с 0,1 процентни пункта до 7 процента. Това се посочва в доклада на финансовата институция, цитиран от ДПА и ТАСС.

Според АБР новият скок в случаите на новозаразените с Ковид-19 е довел до по-бавно увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) в страните от Азиатско-тихоокеанския регион през третото тримесечие.

Коригираните прогнози за развиващите се страни в Азия предвиждат растеж от 7 процента през тази година и 5,3 процента през 2022 година. Това е спад спрямо септемврийските очаквания за 7,1 процента през 2021 година и 5,4 процента догодина, съобщи банката с централа в Манила.

Устойчивият напредък на Азия в справянето с Ковид-19 чрез постоянната ваксинационна кампания и по-стратегическо прилагане на мерките за спиране на разпространението на вируса спомогнаха да се подобрят перспективите за растеж в началото на годината. Това заяви главният икономист на финансовата институция Джоузеф Звеглич.

Новият скок в случаите на новозаразените през третото тримесечие обаче забави увеличението на БВП, а появата на варианта Омикрон поднови несигурността, каза той. Усилията за възстановяване ще трябва да вземат предвид това развитие, добави икономистът,

Банката понижи прогнозите си за всички подрегиони с изключение на Централна Азия, където се очаква растеж от 4,7 процента тази година заради по-големите държавни разходи и по-високите цени на стоките. Прогнозата за идната година също бе повишена - до 4,4 процента.

АБР е понижила предвижданията си за Източна Азия с 0,1 процентни пункта, както за 2021, така и за 2022 година - до съответно 7 и 5 процента, както и прогнозата си за растежа в Китай.

Очаква се най-голямата икономика в региона да нарасне с 8 процента тази година и с 5,3 процента през идната година спрямо предходната прогноза за растеж от 8,1 процента и 5,5 процента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg