EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономически форум във Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономически форум във Виена

mail17:50 | 07.06.2011прегледи 1105 коментарикоментари 0


От тази вечер Виена е столица на Световния икономически форум, който се провежда във виенския дворец Хофбург. Централна тема на разговорите ще бъдат Източна Европа и Централна Азия. Организацията, създадена през 1971 година от професора по икономика Клаус Шваб, наброява в момента 1000 члена. Нейна основна цел е да създава платформа за среща на ръководни дейци от икономиката и политиката. Годишните срещи се провеждат в Давос, а локални срещи допълват дейността на организацията. Тази година икономически форуми бяха организирани в Кейптаун и Рио де Жанейро. След Виена програмата предвижда форум в Джакарта.
За срещата днес тук пристигат над 500 участници от 12 държави, представители на 40 промишлени обединения, 50 държавни и правителствени ръководители, министри и шефове на международни организации. Австрийския канцлер Вернер Файман ще използва форума за двустранни разговори във федералното канцлерство с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, президента на
Таджикистан Емомали Рахмон, министъ-председателя на Армения Тигран Саргисян, министър-председателя на Черна гора Игор Лукшич, министър-председателя на Украйна Микола Азаров, министър-председателя на Грузия Николоз (Ника) Гилаури и с президентката на Киргизия Роза Отунбаева.
Очакванията на австрийския министър на външните работи Михаел Шпинделегер са Австия да се превърне в "пресечна точка" на евроазиатския регион и Европа. Централните теми ще са енергетика и нови решения. "Срещата на върха е шанс за Австрия", по-тясното сътрудничество с Централна Азия и района на Кавказ отговаря на политическите приоритети на Австрия във външната политика и външната търговия, заяви Шпинделегер на пресконференция. Австрия ще поеме част от разходите по срещата, които ще се разпределят между няколко министерства и фирми-спонсори, заяви министърът, инициатор на Виенския форум. За гарантиране спокойната работа на участниците Австрия взима извънредни мерки за сигурност. От три дни са въведени гранични контроли, мобилизирани са неколкстотин полицаи от Виена и провинцията, от днес след обяд районът на двореца Хофбург строго се охранява, 30 самолета и херикоптера на ВВС са в състояние на готвност за действие в случай на нужда, затворено е въздушното пространство над центъра на града до приключване дейността на форума.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg