EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Икономически песимизъм в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономически песимизъм в Германия

mail09:30 | 12.07.2018прегледи 375 коментарикоментари 0


Индексът на изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, спадна рязко през юли до -24,7 пункта от -16,1 пункта през юни при осреднени очаквания на финансовите пазари за по-скромно понижение до -19,0 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от август 2012 година насам и далеч под неговото дългосрочно ниво от 23,2 пункта, както и под неговия януарски връх от 20,4 пункта. Трябва да се има предвид, че от началото на настоящата година индексът на икономическите очаквания се срина с 45,1 пункта.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се понижи до 72,4 пункта от 80,6 пункта месец по-рано и средна прогноза за индекс на ниво от 78,2 пункта.

"Настоящият период на проучването беше белязан от голяма политическа несигурност. По-специално, опасенията от ескалация на международната търговска война със Съединените щати доведоха до понижаване на икономическите перспективи", коментира днешните данни президентът на института Zew - професор Ахим Вамбах. "Позитивните новини за индустриалното производство, постъпващите нови поръчки и пазара на труда бяха напълно засенчени от очакваното отрицателно влияние на търговската война със САЩ върху германската външна търговия ", допълни той.

Очакванията на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие в еврозоната също се влошиха рязко, като съответният индекс на бъдещите очаквания се понижи през юли до -18,7 пункта от -12,6 пункта през юни, докато индикаторът за текущата икономическа ситуация в eврозоната се понижи до 36,2 пункта от 39,9 пункта през предходния месец.

В резултат на това икономическите перспективи за еврозоната през следващите шест месеца се влошиха значително. В съответствие с по-слабите икономически перспективи както за Германия, така и за цялата еврозона, инфлационните очаквания също отбелязаха забележителен спад в сравнение с предходния месец, отбеляза институтът Zew.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg