EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономическа война България-Русия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическа война България-Русия?

mail13:49 | 24.07.2011прегледи 1357 коментарикоментари 0


„Москва се опитва да склони България към капитулация в разгорялата се през последната седмица мащабна икономическа война, макар че шансовете за успех са нищожно малки”, коментира руското он лайн издание news.ru, като се позовава на мнението на експерти. Според медията Русия планомерно се оттегля от Балканите.
Ако има икономическа война, то тя излезе на повърхността преди няколко дни. Без официално предупреждение руската компания Атомстройекспорт, която спечели спорен конкурс за изграждане на АЕЦ „Белене” подаде съдебен иск срещу НЕК в Арбитражния съд в Париж, съобщиха руски медии.  „В преговорните процеси между двете страни НЕК многократно е поставяла въпроса за неизплатените суми свързани с договор за изкупуване на старото оборудване на площадката на АЕЦ Белене. Сумата дължима от Атомстройекспорт на НЕК ЕАД по тези задължения е над 61 млн. евро. Това е причината, поради която НЕК ЕАД спря плащанията си към Атомстройекспорт. Атомстройекспорт в свое официално писмо уведоми НЕК ЕАД, че смята претенциите за обосновани и предлага нова среща между двете страни за разрешаване на тези въпроси”, се казва още в съобщението на НЕК. Когато получи официално писмо от руската страна за заведено дело срещу НЕК ЕАД, НЕК също ще започне съдебна процедура за предявяване на свой иск за неплатено оборудване на стойност 61 млн. евро.”, се казва в съобщение на НЕК.
Според  друго руско он лайн издание "Новый Регион" широкомащабна икономическа война между София и Москва обхваща не само ядрения проект, но и нефтения отрасъл. Изданието коментира факта, че в края на миналата седмица българските власти заплашиха да отнемат лиценза на рафинерията "Лукойл Нефтохим". В отговор  "Лукойл" повиши цените на горивата на едро до рекордно равнище, съобщава още руското издание.
Предупрежденията на шефа на митниците Ваньо Танов и на финансовия министър Симеон Дянков към дружеството са свързани с факта, че "Лукойл Нефтохим" не е монтирала в срок необходимите измервателни уреди. Назначени са проверки, които да установят дали рафинерията не спестява акцизи към хазната. Втора проверка в "Нефтохим" е назначена за износа на горива, който през последните няколко месеца е скочил с 50% в сравнение с миналата година и трябва да е ясно дали част от изнесеното не се върнало обратно в страната, без да е платен акциз, коментира миналия петък шефът на митниците Ваньо Танов.
Почти месец, след като изтече срока за монтиране на измервателни уреди в данъчните складове, "Лукойл" поиска отсрочка от властите в специално изявление до медиите.  "Лукойл Нефтохим Бургас"АД до края на годината ще изпълни всички изисквания и предписания, за да запази лиценза си да работи като данъчен склад. Предстои доставка и монтаж на необходимите измервателни уреди, които да следят движението на горивата. От "Лукойл" посочват, че са забавили поставянето на измервателни уреди заради мащабите и спецификата на бизнеса в комбината. Определеният от държавата краен срок - 26 юни, бил прекалено кратък. На специална среща Лукойл-Нефтохим докладвал на агенция Митници графика за пълно изпълнение на изискванията, който предвижда до 15 септември т.г. да бъде приключена половината от оставащата работа, а до края на годината окончателно да бъдат монтирани всички необходими технически съоръжения. На Агенция „Митници” ще бъде предоставена необходимата документация по изпълнение на програмата за привеждане в съответствие на площадка Нефтохим с изискванията на Наредба 3.

 


 


Тагове: Русия, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048