EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономистите на БАН ще си сътрудничат с Корея

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономистите на БАН ще си сътрудничат с Корея

mail15:10 | 25.02.2015прегледи 795 коментарикоментари 0


Споразумение за научно сътрудничество подписаха Институтът за икономически изследвания при БАН и Корейският институт за индустриална икономика и търговия – KIET. Подпис под официалния документ положиха проф. д-р Митко Димитров – директор на ИИИ, и Юн Ки Чой – вицепрезидент на KIET.

Двете страни се съгласяват да обменят информация в областта на икономическото развитие, да споделят свои научни публикации и доклади, както и да работят по съвместни изследователски проекти и дейности в полза на бизнеса и ускоряване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Корея.

Церемонията по подписването на споразумението се състоя по време на семинар за разширяване на икономическото сътрудничество между двете страни в столичния хотел „Шератон“, на който присъстваха негово превъзходителство посланикът на Република Корея у нас, представители на Министерството на икономиката и на Агенцията за чуждестранни инвестиции, бизнес организации, българо-корейски компании, както и изследователи от двата института. Дискусията бе посветена на актуалните проблеми на българската и корейската икономика, възможностите за инвестиции и търговия и развитието на индустриалните паркове.

Семинарът, както и подписаното споразумение, са част от дейността на създадения наскоро в Института за икономически изследвания при БАН Ресурсен център за икономически изследвания на Азия. Идеята за това е продиктувана от нарастващата роля на азиатските икономики в глобалната икономика, разширяващите се търговско-икономически отношения и растящи възможности за българската икономика на азиатските пазари. Днес в Източна Азия са съсредоточени едни от най-конкурентоспособните икономики в световен мащаб с постоянно нарастващо индустриално производство, посочват в аргументите си икономистите на БАН.

Целта на Ресурсния център е да допринесе за развитието на икономическото сътрудничество между азиатски страни и България чрез провеждане на иновативни изследвания в областта на икономиката и реализация на съвместни изследователски проекти и програми с партньорски институции от страните от Азия. Първата проява на Центъра е подписването на споразумението за съвместна изследователска дейност на ИИИ с KIET.

Корейският институт за индустриална икономика и търговия – KIET, е създаден през 1976 г. първоначално като фондация за близкоизточни изследвания, а през 1981 г. – разширен в сегашния си вид като икономически мозъчен тръст на държавна издръжка. Основната цел на института е да предоставя информация в областта на индустриалните и търговски политики на корейското правителство, както и на предприятията от частния сектор, като по този начин допринася за повишаване на националната производителност и конкурентоспособност.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg