EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиките на Азия с ръст от 5.6%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиките на Азия с ръст от 5.6%

mail14:10 | 08.05.2015прегледи 879 коментарикоментари 0


Азиатските икономики ще бъдат начело на световния растеж през 2015 година, нараствайки с 5,6 процента. Това прогнозира МВФ в доклад, съобщава Асошиейтед прес.
Възстановяването на Индия и Япония ще допринесе да бъде компенсирано забавянето на Китай, оценява организацията. Експертите на МВФ обаче изразиха опасения, че има вероятност за по-слаб растеж, ако лидерите в региона не успеят на направят необходимите промени.
Икономическият растеж на Азиатско-тихоокеанския регион ще се забави до 5,5 процента през 2016 година, прогнозира Фондът.  Миналата година темпът отслабна до 5,5 процента спрямо 5,9  процента през 2013 година. В бъдеще със сигурност ще бъде още  по-нисък, тъй като китайската икономика, която е втората по  големина в света, преминава към по-устойчиви нива на растеж след двуцифрените стойности от изминалото десетилетие.
За първото тримесечие на текущата година Пекин отчете  нарастване на брутния вътрешен продукт със 7 процента, припомня  АП.
Между темповете на растеж на страните в региона се отчита  голяма разлика - от 8,3 процента, очаквани за Мианма през 2015  година, 7,5 процента за Индия и 6,8 процента за Китай, до 1  процент за Япония.
Япония, която е третата по големина икономика в света,  показва признаци на възстановяване от рецесията миналата година, последвала повишаването на данъка върху продажбите от 5 до 8  процента.
Японският растеж ще остане умерен, но може да бъде ускорен  чрез по-агресивни мерки за засилване на на производителността  при подобряване на трудовото законодателство и корпоративното  управление, се посочва в доклада на МВФ.
Въпреки забавянето Китай остава двигателят на световния  растеж, подчертават експертите на организацията. За бъдещото  положително развитие обаче ключово значение имат реформи,
необходими за увеличаване на производителността на китайската  икономика, засилване на вътрешното потребление и услугите и за  намаляване на зависимостта от търговията и инвестициите.
Според оценките в доклада по-ниските цени на петрола могат  да допринесат за глобалния растеж с 0,3 до 0,7 процентни пункта  през 2015 година. За големите производители на петрол и други
суровини по-слабият износ има неблагоприятни последици, но за  страни като Япония, Китай и Тайланд ниските цени са предимство  за бизнеса и потребителите, отбелязват експертите на Фонда.


 


Тагове: Азия, ръст
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg