EUR 1.9558
USD 1.9578
CHF 2.0251
GBP 2.2280
CNY 2.2280
you tube
mobile version

Икономиката на Ю.Корея вече е във форма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката на Ю.Корея вече е във форма

mail08:40 | 27.01.2022прегледи 828 коментарикоментари 0


Южнокорейската икономика отчита за 2021 година най-силния си растеж от 11 години благодарение на солидния износ и силните резултати в сферата на услугите, което е надделяло над спада в сектора на капиталовите инвестиции, съобщи централната банка, цитирана от световните агенции.

БВП на страната е нараснал с 4% спрямо 2020 година, отговаряйки на прогнозите. Това е най-силният растеж от 2010 година въпреки пандемията, създала затруднения за веригите за доставки в цял свят.

Добрите данни ще дадат аргументи на Bank of Korea (BoK) да продължи да повишава лихвите като част от борбата с инфлацията, която също е на 10-годишен максимум. От август институцията на три пъти вдигна водещата си лихва до 1,25% през януари и увери, че ще продължи в същата посока и тази година.

Износът на Южна Корея е скочил с близо 10 процента, което представлява обрат след свиването с 1,8 % през 2020 година, последвало затварянето на границите заради пандемията. Вътрешното потребление е нараснало с 3,6% след спад от 5% предходната година.

В общественото строителство обаче има спад от 2,2 %, като продължение на отрицателната тенденция от 2020 година.  През четвъртото тримесечие БВП е нараснал с 4,1% на годишна основа.

В Южна Корея развиват дейност много от технологичните гиганти като Samsung Electronics, световен лидер при смартфоните и производител на чипове, използвани в множество устройства.

BoK очаква тази година растежът да достигне 3,0% в четвъртата азиатска икономика благодарение на силния износ на чипове и засиленото вътрешно потребление, отбелязва Ройтерс.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg