EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката на САЩ се засилва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката на САЩ се засилва

mail18:00 | 30.01.2013прегледи 611 коментарикоментари 0


Икономиката на САЩ ще се засили през текущата година, ако Конгресът избягва твърде големи бюджетни съкращения, а икономическото положение на Европа постепенно се подобри. Това заяви отиващият си от поста министър на финансите Тимъти Гайтнър в интервю за Асошиейтед прес. "Икономиката е по-силна, отколкото хората мислят", каза той. Министърът се съгласи с прогнозите на редица анализатори, че през текущата година американската икономика ще се ускори, отчасти защото вече не е възпирана от шокове на петролния пазар, а европейската дългова криза е затихнала. Гайтнър изключи възможността, ако бъде помолен от президента Барак Обама, да се върне във Вашингтон като председател на Управлението за федерален резерв (УФР) през идната година, когато изтича мандатът на Бен Бърнанке. "Има много по-квалифицирани хора от мен", отбеляза той.

Миналата седмица Обама номинира за наследник на Гайтнър на поста министър на финансите Джак Лу. Той е бил два пъти началник на административно-бюджетното бюро на Белия дом - при президента Бил Клинтън през 1998-2001 г. и при Обама - от 2010 до 2012 година. От 2009 г. до 2010 г. е бил заместник-държавен секретар, отговарящ за административно-стопанската част в Държавния департамент.
Гайтнър бе последният представител на екипа икономически съветници, с които Обама започна първия си мандат. Той ръководи министерството на финансите през четири години на силни сътресения, през които правителството се сблъска с най-тежката икономическа и финансова криза от Великата депресия през 30-те години на миналия век, припомня АП.


 


Тагове: икономика, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg