EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката на Китай се забавя още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката на Китай се забавя още

mail17:45 | 18.10.2012прегледи 486 коментарикоментари 0


Темпът на икономическия растеж на Китай е спаднал до 7,4% през третото тримесечие, което е седмото поредно на забавяне на увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, предадоха световните агенции. През второто тримесечие на година нарастването на БВП на Китай бе 7,6%, а през първото - 8,1%, сочат обявените днес данни на Националното статистическо бюро. Публикуваните днес данни за третото тримесечие са най-ниските от световната финансова криза, когато през първите три месеца на 2009 година бе отчетен растеж от 6,6%, уточни АФП.
"Може да се каже, че положението в икономиката на Китай през третото тримесечие бе по-скоро добро", заяви преди публикуването на тези данни премиерът на страната Вън Цзябао, цитиран вчера от официалните китайски медии, припомни Франс прес.
"Признаците за стабилизиране на националната икономика са по-ясно, ако се вземат предвид данните за третото тримесечие и най-вече за септември", отбеляза днес говорител на Националното статистическо бюро на пресконференция. Тези данни за икономическия растеж са последните, които се публикуват преди изключително важния конгрес на Китайската комунистическа партия през ноември, на който се очаква ново поколение ръководители да влязат във властта. Те би трябвало освен това да позволят на ръководителите на Китай, които управляват страната от десетилетие, да си тръгнат с високо вдигната глава, след като националната икономика се изкачи по време на мандата им от шесто на второ място в световната класация, отбелязва Франс прес. Двигател на световната икономика, Китай постигаше средно увеличение на БВП над 10% през първото десетилетие на 21 век, но темпът му се забави през последните две години най-вече заради трудностите, които изпитват основните експорти пазари - Европа и САЩ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg