EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката на Китай се забавя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката на Китай се забавя

mail17:45 | 25.07.2012прегледи 523 коментарикоментари 0


Икономическият растеж на Китай ще се забави през 2012 година до около 8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), прогнозира Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от световните агенции. Фондът очаква икономическият растеж на Китай, който за 2011 г. достигна 9,2 процента от БВП, през 2013 г. да отчете темп от 8,5 процента. Очаква се и забавяне на инфлацията до 3,3 процента през текущата година и до 3 процента през 2013 година. На фона на рецесията в еврозоната и крехкостта на икономиката на САЩ Китай остава двигател на растеж, отбелязва ДПА.
 

Забавянето на китайската икономика отчасти се дължи на плановете на Пекин да се насочи към "по-стабилен темп" на растеж и сдържане на инфлацията.
"Задълбочаването на кризата в еврозоната обаче е основен риск за перспективите (на Китай)", предупреждава МВФ в доклад, публикуван на сайта на организацията.
Сред вътрешните рискове за китайската икономика е секторът на недвижимите имоти, а банковата система и финансовото състояние на местните правителства също са значими фактори, според оценките на Фонда.
 

Ако влиянието на кризата в еврозоната и други външни фактори се задълбочи, Китай има "достатъчно големи възможности" да даде силен отговор благодарение на вътрешното потребление, допълва БТА. МВФ отново призовава Пекин да ускори прехода от икономика, зависима от износа и инвестициите, към силно вътрешно  потребителско търсене, което "значително ще повиши жизнения стандарт и ще направи растежа по-балансиран и устойчив". Докладът отчита "желаното" и силно понижаване на излишъка по текущата сметка на Китай, който достигна максимални стойности през 2007 година, но посочва и по-силната зависимост от  инвестиционните разходи. През втората половина на 2012 г. икономическият растеж на
Китай вероятно леко ще се ускори, посочи днес китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, цитирано от Ройтерс.
Забавянето на темпа растеж е довело до намаляване на данъчните приходи в бюджета през първата половина на текущата година, допълва ИТАР-ТАСС, позовавайки се на данни на китайското министерство на финансите.
През първите шест месеца на годината данъчните приходи са нараснали едва с 9,8 процента спрямо същия период на миналата година до 5,49 трлн. юана (866,76 млрд. долара). Темпът на растеж на показателя се е забавил с 19,8 процента спрямо първото полугодие на 2011 година. Икономическият растеж на Китай през второто тримесечие на 2012 г. е най-слабият за последните три години - 7,6 процента.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg