EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката на Китай се забавя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката на Китай се забавя

mail17:35 | 20.07.2022прегледи 1015 коментарикоментари 0


Икономиката на Китай се е свила рязко през второто тримесечие на тази година на фона на ограниченията, които китайските власти налагат срещу разпространението на КОВИД-19, показват официални данни, съобщи Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай е намалял с 2,6 процента през април, май и юни в сравнение с предходните три месеца на 2022 г. Очакванията на анализаторите бяха той да спадне с 1,5 на сто, отбелязва Ройтерс.

На годишна база китайският БВП нараства с 0,4 процента през първото тримесечие на 2022 г., което е сериозен спад в сравнение с 4,8-те процента растеж през първите три месеца на годината. 

Китайските власти наложиха частичен локдаун в основни икономически центрове на страната през тази пролет, за да ограничат пандемията от КОВИД-19. Голяма част от тях бяха отменени в края на май и данните за юни показват признаци за подобряване на икономическата активност. Анализатори обаче не очакват бързо възстановяване на икономиката, пише Ройтерс.

Ограниченията срещу КОВИД-19 през април и май засегнаха особено град Шанхай, определян като икономическата столица на Китай. Данните показват, че брутният вътрешен продукт на мегаполиса е намалял с 13,7 процента на годишна база през второто тримесечие на 2022 г. Безработицата в региона се е увеличила с 12,5 на сто, тъй като беше спряна дейността на голяма част от фирмите в Шанхай.

Ограниченията са засегнали и икономиката на китайската столица Пекин. Тя се е свила с 2,9 процента през този период, тъй като ресторантите и фитнес залите в региона бяха затворени поради скок на случаите на варианта Омикрон. Частично спрян беше и общественият транспорт в Пекин.

Днешните данни за състоянието на китайската икономика идват на фона на опасенията от настъпването на глобална рецесия, тъй като редица централни банки по света започнаха да повишават основните лихвени проценти, за да овладеят галопиращата инфлация. Поскъпването на кредитите оказва натиск върху домакинствата и фирмите, които изпитват затруднения поради негативните ефекти от войната в Украйна и нарушените вериги за доставки в глобален мащаб, отбелязва Ройтерс. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048