EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката на ЕС стагнира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката на ЕС стагнира

mail18:25 | 03.08.2023прегледи 739 коментарикоментари 0


Икономиката на еврозоната нарасна през второто тримесечие с 0,3% спрямо предходните три месеца, когато стагнира, докато пазарните очаквания бяха за по-слаба експанзия от 0,2 на сто, показват предварителни данни на Евростат.

В същото време икономиката в целия Европейския съюз стагнира на тримесечна база, след като през първите три месеца на годината нарасна с 0,2 на сто.

Най-солиден растеж на тримесечна база през второто тримесечие отбеляза БВП на Ирландия (повишение с 3,3%), следвана от Литва (с 2,8%), докато най-голямо понижение отчете икономиката на Швеция (спад с 1,5%), следвана от Литва (спад с 0,8%) и Австрия (с 0,4%).

Спрямо година по-рано БВП на еврозоната се повиши през второто тримесечие с 0,6%, а на ЕС - с 0,5%, като това представлява поредно забавяне на растеж, след като през първите три месеца на 2023г. икономиките както на еврозоната, така и на целия ЕС нараснаха с 1,1 на сто.

Сред най-големите икономики в блока Франция и Испания демонстрираха устойчиви темпове на растеж, съответно с 0,5% и с 0,4% на тримесечна база, докато икономиката на Германия стагнира през второто тримесечие спрямо първите три месеца, когато се сви с 0,1%, а БВП на Италия отчете неочакван спад с 0,3% на тримесечна база.

Частичното възстановяването на търсенето вероятно беше подкрепено от забавянето на инфлационния натиск. Въпреки това по-високите лихвени проценти и намаляващото бизнес доверие продължават да натежават върху европейската икономика.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg