EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката на балканските страни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката на балканските страни

mail10:30 | 22.02.2013прегледи 847 коментарикоментари 0


Балканските страни водят лоша икономическа политика през последните 20 години и между тях почти няма разлика по основните икономически показатели, които са обезпокоителни,оцени Владимир Глигоров, сътрудник на Виенския институт за международни икономически изследвания, цитиран от Танюг. "По-рано имаше разлики между страните в региона, но сега лошото икономическото състояние се разпространи във всички икономики и те имат сходни характеристики", каза Глигоров на пресконференция в Белград, на която представи книгата си "Неокласицизмът на Балканите и други есета". Глигоров посочи, че причините за това са прекомерната зависимост от чуждестранни инвестиции, високото ниво на безработица, слабото индустриално производство и недоверието в собствените валути.
"Балканите като цяло са много проблемен регион с тежкосоциално състояние и висока степен на безработица за дълъгпериод от време", каза Глигоров, като посочи за пример
Македония, където в продължение на повече от 20 години безработицата е над 30 процента.
Той посочи, че недоверието в местната валута и в централните банки е характерно за всички страни от региона и това се вижда от факта, че гражданите правят влоговете си вевро, а и самите държави предпочитат кредити в чужда валута. Говорейки за книгата си, Глигоров подчерта, че неокласическият подход в икономиките на страните в региона се е свел до това да привличат повече чуждестранни инвестиции, които според него се вливат главно в сектор потребление, недвижими имоти и производство на стоки, които "не са намерили пътя си към световните пазари". От друга страна,централноевропейските страни добре прилагат тази рецепта за привличане на чуждестранна валута, която влагат в индустриализация на производството, увеличен обем на търговска размяна, отворена икономика и увеличаване на износа, докато балканските страни в периода на преход са си останали затворени в пазарно отношение.

 Вижте по темата анализ на EconomyNews.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg