EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката и финансовият сектор безпокоят американците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката и финансовият сектор безпокоят американците

mail15:35 | 14.09.2009прегледи 472 коментарикоментари 0


Една година след като Уолстрийт се озова на прага на финансов срив, 70 процента от американците не са уверени, че федералното правителството е взело необходимите предпазни мерки, за да предотврати нова криза във финансовия сектор. Това показва изследване на Асошиейтед прес и германския институт за пазарни проучвания GfK.
Нещо повече - 80 на сто от анкетираните преценяват сегашните икономически условия като лоши, като повечето от тях не са уверени във възможностите си  да свържат двата края. На фона на песимистичните настроения американският президент Барак Обама се опитва да представи финансовия сектор като все по стабилен и да настоява пред Конгреса за нови мерки за регулиране на банковия сектор, отбелязва АП.
Общественото доверие представлява предизвикателство за основните въпроси от целите, които си поставя Обама. Около 50 процента от участниците в допитването посочват, че намаляването на бюджетния дефицит трябва да се превърне в национален приоритет за сметка на увеличаването на държавните разходи, здравеопазването, образованието или алтернативните енергийни източници.
Едва 20 процента от анкетираните посочват, че Обама носи отговорност за рецесията; 54 на сто обвиняват бившия президент Джордж Буш, а 19 на сто - Бил Клинтън.
Финансовите институции обаче носят най-голяма част от отговорността според проучването: 79 процента от анкетираните заявяват, че банките и кредиторите, които са отпускали рискови заеми, имат най-голяма вина. Около 68 на сто посочват, че федералното правителство е отговорно, че не е регулирало достатъчно дейността на банките, а 65 процента обвиняват кредитополучателите, които не са могли да изплащат заемите си.
Има и добри новини за администрацията на Обама обаче, тъй като 17 процента от анкетираните посочват, че огромният правителствен пакет за стимулиране на икономиката е довел до подобрение на икономическата ситуация - което е увеличение с 10 процентни пункта спрямо юли. Близо 10 процента от анкетираните обаче не са уверени, че одобреният  от Конгреса пакетна стойност 787 млрд. долара  за намаляване на данъците и финансово подпомагане на икономиката ще са от полза, отбелязва АП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg