EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Източноевропейските икономики се свиват с 3%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Източноевропейските икономики се свиват с 3%

mail16:38 | 27.05.2009прегледи 655 коментарикоментари 0


Икономиките на 10-те бивши комунистически страни от Източна Европа, които сега са членки на Европейския съюз, могат да се свият с 3% през 2009, прогнозира Световната банка, цитирана от Reuters. Причината са ударите, които някога процъвтяващия регион, понася заради глабалната криза. Но в края на годината може да има съживяване на икономиките.
В последния си икономически доклад банката посочва, че перспективите за растеж в региона, включващ България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Словакия, Словения и Румъния са „неясни... през следващите няколко години”.
Повечето икономики ще се свият през тази година, като Латвия ще пострада най-много. Тя вече регистрира спад от 18% през първото тримесечие на годината. Полша, която е най-голямата икономика, се представя най-добре и анализаторите прогнозират растеж от 0.5%.
През 2008 десетте източноевропейски икономики регистрираха ръст от 4.1 на сто. Световната банка очаква през 2010 растежът на региона да е около нулата.
Икономиките на тези страни са силно зависими от експорта и пострадаха силно заради рецесията обхванала 16-те страни членки на еврозоната, които са главния им търговски партньор. Докладът не прави разбивка по държави. Той обаче изтъква, че икономическата обстановка във всяка от тях е различна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg