EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Източните бази: Най-сериозната трансформация на НАТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Източните бази: Най-сериозната трансформация на НАТО

mail06:10 | 09.02.2015прегледи 1286 коментарикоментари 0


На първата среща на министрите от НАТО след Срещата на върха в Уелс бяха взети решения, които формират най-сериозната трансформация на Алианса след края на Студената война. Те ще гарантират способността на НАТО и занапред да остане готов, устойчив и гъвкав, способен да отговори на настоящите и бъдещите предизвикателства, независимо кога и къде те могат да възникнат.

България е работила за разполагането на тези центрове на наша територия, решението е взето от нас, като последователна политика на страната ни, коментира министърът на отбраната Николай Ненчев взетото решение за разполагане на центрове за командване и управление в шест източни съюзници от Алианса.

Центровете за командване и управление в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България са видимото изражение на задачата на НАТО, заради която ние станахме част от него – сигурността на всеки един член е колективна задача на всички съюзници, каза още той. Според Николай Ненчев, разполагането им не означава подготовка за война. Мерките за засилване на отбранителните способности на съюзниците са в отговор на агресивните действия на Русия и са част от нашите задължения за колективна отбрана, коментира министърът на отбраната.

По време на работния обяд бяха обсъдени предизвикателствата пред сигурността, идващи от изток и от юг. Беше демонстрирана изключителна солидарност и единство на политическата воля по отношение на подходите за справяне с бъдещите заплахи. Още на Срещата в Уелс бе взето колективно решение за спиране на тенденцията за намаляване на разходите за отбрана и тяхното постепенно увеличаване през следващите години.

Взетите решения са само началния етап от изпълнението на решенията в Уелс и подготовка за следващата Среща на върха във Варшава през 2016 г.

След приключилата среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, министър Николай Ненчев направи следното изявление:

Ние сме в съюз с по-добрата част на света, там, където учат, живеят и работят много от децата ни. С тези страни споделяме общи ценности и обща съдба. Бъдещето ни е в семейството на свободните и миролюбиви народи.

Предвид нестабилната ситуация в Украйна и Близкия Изток, НАТО си поставя за цел с присъствието си по тези флангове да произведе въздържащ ефект. Оборудването, което ще бъде разположено или придвижвано на ротационен принцип там, ще е минимално и не може да бъде използвано за каквито и да е било настъпателни действия.То е гаранция за всяка от страните-членки на НАТО, че в случай на посегателство срещу една от тях, всички останали ще й окажат помощ още в първите часове.

Участието на България в общите усилия за стабилност е скромно, но достойно.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg