EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Източник на газ в Нил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Източник на газ в Нил

mail13:30 | 03.05.2011прегледи 440 коментарикоментари 0


В делтата на река Нил, в северната част на Етипет, бе открито ново находище на природен газ, съобщи днес в Кайро компанията Дана газ (Dana Gas) от Обединените арабски емирства, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Дана газ е най-голямата недържавна петролно-газова компания в Близкия изток. Тя уточни, че по предварителни оценки запасите на новооткритото находище са 1,7 милиарда кубични метра. Основни вносители на египетското синьо гориво остават Йордания и Израел. Не е изключено обаче, че в скоро време сделката с Ерусалим, според която еврейската държава годишно получава 1,7 милиарда кубични метра газ от Египет, ще бъде преразгледана.
За доставките на газ в Израел бе построен газопровод, който свърза египетския пристанище град Думят с израелския Ашкелон през Синайския полуостров. Първите доставки на газ, въпреки че договорът е подписан през 2005 година, ще започнат едва през май 2008 година. След оставката на президента Хосни Мубарак обаче мнозина политици в страната се обявиха против износа на египетски газ за Израл, който според тях, накърнява националните интереси на Египет и ощетява хазната, тъй като синьото гориво се доставяло на занижени цени, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 


Тагове: газ, Египет, Нил
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg