EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Източна Европа ще привлича инвестиции за ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Източна Европа ще привлича инвестиции за ВЕИ

mail12:48 | 22.04.2010прегледи 1199 коментарикоментари 0


Страните от Централна и Източна Европа поемат предизвикателството да развият пазара си на енергия от възобновяеми източници, съобщава електронното издание PRNewswire.
До неотдавна регионът бе силно зависим от горивата, внасяни от Русия, и като цяло пренебрегваше потенциала на възобновяемите източници на енергия.
Днес обаче Централна и Източна Европа е изправена пред опасността от прекъсвания в доставките на енергийни суровини от Русия и предстоящите ограничения според Европейската стратегия
2020, която предвижда през идните десет години делът на енергията от възобновяеми източници да се увеличи до 20 процента.
Според анализ на компанията Frost&Sullivan, обхващащ 19 страни, сред които 11 членки на Европейския съюз, две кандидатки за присъединяване и шест неевропейски страни, Стратегия 2020 стимулира разрастването на този пазар в Европа и най-вече в Централна и Източна Европа - регион, който няма силни традиции в използването на възобновяеми енергийни източници.
Целите, които европейските страни трябва да постигнат до 2020 година, са най-силният стимул за страните от Централна и Източна Европа, отбелязва Гури Кумар, анализатор на компанията.
Според прогнозите на Frost&Sullivan в пет страни членки на ЕС - България, Чехия, Унгария, Полша и Румъния - и една неевропейска страна - Турция през идните години ще бъде отчетен
силен растеж на пазара на енергия от възобновяеми източници. В тези държави се очаква възходящо развитие заради добре развитите стимулиращи мерки, натиска от страна на нарастващото търсене, сравнително благоприятната за инвестиции среда и благосклонните правителства. Средно голямо увеличение се очаква в Латвия, Словакия и Словения, където растежът е възпрепятстван от липсата на достатъчно силна политическа воля, нестабилната подкрепа и продължителните и тежки процедури на планиране, отбелязва компанията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4278