EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Източна Европа заплашена от енергийна криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Източна Европа заплашена от енергийна криза

mail10:02 | 19.03.2010прегледи 957 коментарикоментари 0


Ако страните от Източна Европа и Средна Азия не инвестират в близките 20 години 3,3 трлн. долара в енергетика, ще ги сполети енергийна криза, прогнозират експерти от Световната банка, цитирани от електронното издание на РКБ дейли. Спадът в световната икономика е увеличил периода до прогнозираната криза с пет - шест години. Ситуацията в Русия все още не е критична, но е изключително важно да бъде създаден механизъм за стимулиране на частните инвестиции в енергетиката, смятат експерти, цитирани от изданието.
Страните от Източна Европа и Средна Азия, които са главни доставчици на енергетика за Западна Европа, едва ли ще се разминат с енергийната криза, ако не започнат да инвестират в областта, става ясно от публикувания доклад на Световната банка. Спадът на икономическата активност даде шанс на страните да предотвратят ситуация с енергиен дефицит, става ясно от доклада.
Потреблението на електроенергия се очаква да достигне нивото от 2008 г. едва през 2013 г. Тогава се очаква и ръст от 50 %, отбелязва изданието. С цел да бъде съхранено настоящото ниво на потребление и да се повиши производителността в областта, е необходимо да бъде направена първоначална инвестиция в размер от 1,3 трлн. долара за обезпечаване на региона с нефт, газ и въглища, става ясно от доклада на СБ.
Това, че в повечето страни властите са установили тарифи за електроенергията, е и пречката пред притока на частните инвестиции в сектора, смятат експертите на Световната банка. Те виждат „отделни възможности” за намаление на доставките на газ в региона, поради недостатъчни вложения в сферата.  От една страна, е упрекът към „Газпром”, че не инвестира достатъчно за поддръжка на произведените обеми в дългосрочен план. От друга страна, договорите за доставки на руски газ в Европа изтичат, а Европейският съюз изглежда не иска да ги подновява, се отбелязва в доклада. В същото време на газовия пазар се присъединяват и потребителите от Азия, предимно от Китай и Индия, което ще доведе до увеличаване на цените и ще предизвика нов смут около проблема с доставките на газ към Източна и Централна Европа.
Според главния експерт от Центъра за политическа конюнктура Дмитрий Абзалов прогнозите на Световната банка се отнасят главно за Унгария, България, страните от Балтийския регион и Украйна. По думите на експерта прогнозата на световната институция е прекалено оптимистична що се отнася до прогнозата за високия ръст на търсене на енергетика, тъй като според него редица държави няма да успеят да се възстановят толкова бързо от икономическата криза.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg