EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Израелците изнемогвали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Израелците изнемогвали

mail16:40 | 04.04.2012прегледи 525 коментарикоментари 0


Поскъпването на живота гневи не само българите. Демонстрации против покачването на цените имаше и в Израел. Хората там обедняват все повече, а в същото време държавата харчи милиарди за ултраортодоксалните и заселниците.
През март премиерът Нетаняху понижи минимално цената на бензина, но това не е успокоение за демонстрантите, които се събраха миналата седмица в Тел Авив, за да протестират против поскъпването главно на бензина и тока. Активистът Орен Пастернак заяви по телевизията, че това е бил пропаганден ход на министър-председателя: "Това правителство хвърля цялото финансово бреме върху средната класа, върху нас, хората, които плащаме данъци, учим, служим в армията."
И наистина: средната класа понася най-голямата тежест на бремето в Израел. Това са чиновници, учители, търговци, лекари, технически специалисти, които плащат със своите данъци растящите държавни разходи. Повечето от тях обаче не достигат дори средното равнище на доходите от 8 600 шекела, около 1650 евро, обяснява икономистът Шир Хевер: "Три четвърти от населението на Израел печелят по-малко от средното равнище. Това означава, че за по-голямата част от населението средният доход е без никакво значение. Истинските доходи на хората са много по-ниски, отколкото пишат вестниците."
В днешен Израел към средната класа се числи само една трета от населението. За сравнение: в Германия в тази категория влиза над половината от населението. В тази връзка Шир Хевер казва: "Средната класа у нас става все по-слаба, а бедността расте. Днес 20,6 процента от населението и 37 процента от децата се водят за бедни. По този показател Израел е на последно място в класацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/."
Миналата година израелците за пръв път излязоха масово на улицата, за да демонстрират против растящото неравенство и бедността. За това лято се планират нови протести.
Растящо недоволство предизвикват най-вече привилегиите, с които се ползват ултраортодоксалните религиозни кръгове. В Израел те съставляват една мощна група, чиито интереси се защитават от влиятелни партии. Ултраортодоксалните са освободени от военна повинност и получават субсидии за своята специална училищна система. Разходите за тях възлизат на около 200 милиона евро годишно.
Най-големият проблем на Израел
Но това е много по-малко от парите, които държавата харчи за заселниците. Според икономиста Шир Хевер те получават всяка година от хазната над 3 милиарда долара. С тези пари държавата субсидира заселването и изграждането на къщи и пътища в окупираните палестински територии. Много пари отиват и за сигурността на израелските граждани там. Затова, според Хевер, израелските селища и окупацията са най-големият проблем на Израел.
Засега протестното движение не тематизира заселническата политика. Но нещата може да се променят, ако цените продължат да растат заедно с разходите за селищата в окупираните територии. Тогава гневът на израелските граждани може да се насочи и срещу заселническата политика. Източник :текст и снимка Deutsche Welle |
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048