EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изолират стълбове заради птици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изолират стълбове заради птици

mail12:10 | 16.02.2012прегледи 706 коментарикоментари 0


Варна бе домакин на втора среща, в рамките на проект „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия”, между служители на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Е.ОН България. Целта на срещата на 13 февруари бе продължаване на започнатото през 2011 сътрудничество по една от дейностите на проекта, а именно изолирането на електрически стълбове в Добруджа.
Поставянето на пластмасови изолации върху част от електропроводите е сред начините за предотвратяване на смущения в електроснабдяването, предизвикани от птици. Дългогодишни наблюдения и проучвания от страна както на БДЗП, така и на Е.ОН България, показват, че проблемът е особено сериозен на места с по-висока концентрация на птици. Особено уязвими се оказват белите щъркели, които по време на миграция използват електрическите стълбове за почивка и нощувка. Често, жертва на попадане под напрежение стават и други по-едри птици като орли и соколи. Подобни инциденти влияят и на качеството на електроснабдяване във въпросните райони.
По време на срещата, БДЗП представи резултатите от извършената работа по обхождане и взимане на GPS координати и заснемане на предвидените за изолиране 600 електрически стълба, както и събираната информация за намерени мъртви птици, загинали от електричество. Е.ОН България изрази положителна нагласа към предложението за сътрудничество, което включва и евентуално подписване на рамково споразумение между двете организации за усвояване на сума отпусната от Европейската комисия във връзка със изолиране на местата където е установена най-голяма активност на едрите птици. До момента Е.ОН България се ангажира активно с подобни инициативи, като организира самостоятелно обезпечаването на опасни за птиците участъци от електрическата мрежа, и поставянето на около 60 платформи за гнездене на щъркели.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044