EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Износът ни за Узбекистан = $25 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Износът ни за Узбекистан = $25 млн.

mail10:06 | 26.02.2016прегледи 1736 коментарикоментари 0


България увеличава износа на фармацевтични продукти и козметика за Узбекистан. Това обяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) по време на заседанието на смесената българо-узбекска икономическа комисия, което се провежда в Ташкент. Износът на медикаменти, медицински инструменти и апарати постоянно се увеличава през последните години, като достига над 60% от общия експорт на продукция за централно-азиатската страна. Общият износ надхвърля 25 млн. долара. Интересът към българската козметика също се увеличава, като предимно се търсят розови продукти.

Малки и средни предприятия вече са пробили на пазара в Узбекистан и доставят консерви от плодове и зеленчуци, и други храни. Изнасят се още строителни материали и електротехника. Стокообменът между двете страни има голям потенциал за ръст. Възможностите са в хранително-вкусовата промишленост, транспорта, енергетиката и туризма. За целта ще бъде насърчен обменът на бизнес делегации и организирането на бизнес форуми между двете страни, за да се проучат възможностите за партньорство.    

Български компании са създали в Узбекистан смесени предприятия. Например „Приста ойл холдинг“ заедно с националната холдингова компания „Узбекнефтегаз“ имат смесено дружество за производство на българска марка синтетични и полусинтетични двигателни масла. Друго смесено предприятие „Комби-Востока“ прави парфюмерийни и козметични продукти. Bultex Eurostar произвежда трикотажни изделия в Узбекистан. Във фабриката работят около 500 човека и се произвежда основно детска конфекция под марките на българската фирма „Кокет“.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4146