EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Износът на Китай ↓

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Износът на Китай ↓

mail09:45 | 13.09.2019прегледи 525 коментарикоментари 0


Износът на Китай неочаквано се свива през август, тъй като доставките към САЩ се забавят рязко, на фона на продължаващата търговска война с Вашингтон, съобщава "Ройтерс". 

Износът на втората по големина икономика в света през август се понижава с 1% спрямо август 2018 г., отчитайки най-голям спад от юни.

Износът към САЩ се понижава с 16% на година база през август спрямо юли, когато беше отчетен спад от 6.5 на сто. Вносът от САЩ регистрира понижение от 22.4%. 

Износът на Китай към Европа, Южна Корея, Австралия и Югоизточна Азия също се понижава на годишна база в сравнение с юли, докато доставките към Япония и Тайван отбелязват слабо подобрение спрямо предходния месец.

Миналата седмица стана ясно, че САЩ и Китай са се споразумели да проведат още един кръг от търговски преговори във Вашингтон, в началото на следващия месец, а консултациите ще бъдат направени в средата на септември, като подготовка за срещата.

„И двете страни се съгласиха, че трябва да работят заедно и да предприемат практически действия за създаване на благоприятни условия за преговорите“, се казва в съобщението на Министерството на търговията.

Въпреки това говорителят на търговския департамент само призна, че и двете страни „се съгласиха да проведат срещи на министерско ниво във Вашингтон през следващите седмици“ и че срещите на ниво заместник ще се проведат в средата на септември, „за да се положи основата на работата за смислен напредък“.

Преди това и двете страни бяха заявили, че ще се срещнат през септември. Търговското напрежение между двете най-големи икономики в света ескалира през последните няколко седмици. Последният кръг от митнически тарифи за стоки на стойност милиарди долари от всяка страна влезе в сила на 1 септември.

От 1-ви септември САЩ започнаха да налагат мита от 15% върху вноса на китайски продукти на стойност 112 млрд. долара. Китай отговори, въвеждайки 5%-на такса върху вноса на суров петрол от САЩ като част от своите контрамита.


Тагове: Китай, износ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg