EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Износът на електроенергия спасява миньорите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Износът на електроенергия спасява миньорите

mail11:30 | 05.04.2013прегледи 515 коментарикоментари 0


Най-бързият изход от кризата с въгледобивните предприятия е възстановяване на износа на електроенергия. Около това мнение се обединиха участниците в браншова среща в Министерството на икономиката енергетиката и туризма по проблемите на въгледобивните предприятия, съобщава БТА.
Според експерти на КТ „Подкрепа” пазарът в момента не се нуждае от нашата енергия, но ние се нуждаем от износ. В системата има достатъчно резерви, които в кратки срокове могат да възстановят българския износ и това може частично да се направи от НЕК, смята Ангел Божилов от синдиката. Той призовава да се установи има ли резерви в планираните разходи на НЕК, която да възстанови износа и да се внедри система на контрол в енергетиката. Един от най-спряганите варианти е увеличаване на износа за
Турция, който е въпрос на разговор в понеделник. Валентин Топалов от федерацията на миньорите към КТ "Подкрепа" настоя да се възстанови износът на електроенергия към Турция във възможно най-голям обем. Трябва да се предвидят стойности за загуби по електропреносната мрежа, съобразени със средните за Европа, като актуализирането им да става на база на добра международна практика, смята Топалов.
Валентин Терзийски от браншовата камара на енергетиците припомни, че срещу високите добавки към таксите за пренос на електроенергия има влязло решение на ВАС и единственото, което ДКЕВР може да се направи, е да приложи това решение.
Според шефа на БЕХ Михаил Андонов, за да работят мините трябва да получат това, което им се полага и ако произвеждат достатъчно, ще могат да покриват разходите си за заплати. Той съобщи, че НЕК ще пусне процедури за продажба на електроенергия
за износ и вече има два сключени договора. Андонов предложи топлофикационните централи да спрат да подават топлоенергия, тъй като в момента парното се "надува" умишлено. Другото му предложение е фотоволтаиците и вятърните електроцентрали също да ограничат производството си. Андонов смята още, че топлофикационните дружества трябва сега да извършат профилактика, а не когато има нужда от натоварване на мощностите.

Реалността в момента е, че пазарът на електроенергия е много свит и има свръхкапацитет, заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов. Той съобщи, че американските производители са готови да преговарят за износ. Цената на въглищата не бива да бъде администрирана с необосновани бюрократични решения, смята Стоянов. По думите му трябва да се има предвид и фактът, че в ДКЕВР с електричество с занимават едва 15 души, а в други държави - екип от 400 човека. Маришките мини трябва незабавно да седнат на масата и да се съгласят с обща прогноза колко въглища могат да бъдат потребени през следващите 12 месеца и на базата на тази съгласувана прогноза да се направят финансови разчети за функциониране на мините, призова зам.-министърът.

 

 

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg