EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изненадващ спад при продажбите на дребно в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изненадващ спад при продажбите на дребно в Германия

mail13:45 | 01.10.2010прегледи 416 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно в Германия изненадващо са се понижили през август с 0,2 процента въпреки нарастването на потребителското доверие и спада на безработицата, съобщи Федералната статистическа служба, цитирана от ДПА.
Икономистите очакваха продажбите на дребно в най-голямата европейска икономика да нараснат с 0,3 на сто.
Днешните данни най-вероятно ще предизвикат нови съмнения, че разходите на домакинствата в страната помагат за преодоляване на очакваното намаляване на темпото на растеж на износа тази година.
Спадът през август е вторият пореден след преразгледаните данни за свиване на показателя с 0,4 на сто през юли.
На годишна основа продажбите на дребно през август са се увеличили с 2,2 на сто, посочи статистическата служба. През първите осем месеца на годината показателят е нараснал с 0,9 процента спрямо същия  период на миналата година. 
В същото време бизнес доверието в Германия изненадващо се повиши през септември въпреки признаците, че световният икономически растеж спада, съобщи преди дни германският институт за икономически изследвания Ifo, цитиран от ДПА.
Индексът за бизнес климата на Ifo е нараснал до 106,8 пункта този месец спрямо 106,7 пункта през август, когато достигна тригодишен максимум. Анализаторите очакваха индексът, които е базиран на анкета сред 7000 представители на бизнеса, да спадне до 106,4 пункта.
През септември индексът се повиши за четвърти пореден месец.
Основните икономически данни обаче сочат, че най-голямата европейска икономика намалява темпото на растеж, след като през първата половина на годината отчете възстановяване от най-сериозната рецесия за повече от шест десетилетия.
Германският индекс на мениджърите по доставките (Purchasing Managers Index - PMI) спадна до 54,8 пункта - най-ниската му стойност за осем месеца,  като допринесе за понижаването на този показател в еврозоната.
През юли промишленото производство стагнира, износът неочаквано спадна с 1,5 на сто, а промишлените поръчки намаляха с 2,2 процента.
Продажбите на дребно също спаднаха през юли, въпреки че намаляването на безработицата и очакванията за по-високи доходи допринесоха за увеличаване на потребителското доверие в страната.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg